Hvorfor hedder det Sankt Hans?

Hvordan Johannes Døberen satte en stopper for solhvervsfesterneI dag d. 23. juni er det midsommer, hvilket vi danskere fejrer ved at sende tøjheksen til Bloksbjerg på Sankt Hans bålet og synge midsommervisen.Hekseafbrændingen er et symbol på de rædsomme, virkelige hekseafbrændinger, der fandt sted helt frem til 1700-tallet i Danmark.

Hekseafbrændingerne har ikke noget med Skt. Hans at gøre. Foto fra Middelalderfest i Horsens

Skt. Johannes

Men selve helgennavnet Skt. Hans er til ære for Bibelens Johannes Døberen – særlingen, der råbte i ørkenen, gik klædt i kameluld, spiste græshopper og nærmest katalyserede Jesu mirakuløse gerninger på jorden ved at døbe ham i Jordanfloden. Ifølge oldkirkelig tradition blev Johannes nemlig født den 24. juni – præcis 6 måneder før Kristus.
Argumentet for dette kan man f.eks. læse i (…)

OR
OR
Denne artikel kan kun læses af abonnenter

OR
OR
Print Friendly
Del artiklen med dine vennerShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someoneHvad mener du?