Forsamlingsfriheden truet

Præsidenten for Den Protestantiske Kirke i Algeriet, pastor Mustapha Krim, måtte søge kontakt med kirker i syv andre regioner for at få en godkendelse.
Præsidenten for Den Protestantiske Kirke i Algeriet, pastor Mustapha Krim, måtte søge kontakt med kirker i syv andre regioner for at få en godkendelse.

Arbejdet i både protestantiske kirker og NGO’er i Algeriet kan blive stoppet af ny lov, der kræver, at en forening skal være nationalt baseret, skriver Åbne Døre.

En lov om forsamlingsfrihed, som trådte i kraft den 12. januar, truer arbejdet i både kirker og NGO’er i Algeriet. Både Amnesty International og EU opfordrer styret til at ophæve loven.

Et antal kirker såvel som NGO’er i Algeriet har anmodet om afskaffelse af den nye lov, som de mener vil genere deres arbejde. Ifølge loven kan NGO’er blive opløst eller suspenderet, hvis deres arbejde bliver anset for at blande sig i nationale anliggender, og overtrædere vil blive retsforfulgt.

Truer friheden

Amnesty International hævder, at loven giver myndighederne i Algeriet tilladelse til at begrænse udenlandske NGO’ers og menneskeretsorganisationers arbejde.
Loven blev vedtaget i januar 2012 som en del af Algeriets præsident Abdelaziz Bouteflikas politiske reformer. Amnesty International har siden betegnet loven som ”meget streng”.
I en udtalelse den 18. december 2013 forklarede menneskeretsorganisationen, at denne lov truer frihed og demokrati og vil gøre foreninger til noget kriminelt. Loven er i strid med statens forpligtelser foreskrevet af den internationale menneskerettighedslov, hedder det i vurderingen fra Amnesty International.

Kirke uden godkendelse

Både Den Protestantiske Kirke i Algeriet (EPA) og andre lokale organisationer er bekymrede over den nye lov.
Loven kræver nemlig, at en forening skal være til stede i mindst 12 regioner ud af 48 på tværs af landet for at kunne blive tildelt national status. Tidligere var EPA i Algeriet til stede i fem regioner. Nu er de blevet nødt til at skaffe tilknytning til andre kirker, der ligger i syv andre regioner for at kunne opfylde kravet.
– Vi sendte en opdateret version af vores konstitution til indenrigsministeriet i slutningen af november, kun to uger efter vores generalforsamling, forklarer Pastor Mustapha Krim, præsident for EPA. ”Vi blev rådgivet af en advokat for at sikre, at vi præsenterede vores ansøgning på den rigtige måde. Vi har gjort alt for at overholde den nye lov”.
Herefter kan indenrigsministeriet enten udsende en kvittering om godkendelse eller en beslutning om afslag inden for 60 dage.

Bekymring i EU

En kontroversiel lov fra 2006 tvinger kirker til at registrere sig hos staten. Den forbyder også enhver kristen forkyndelse for muslimer, samt materiale, der anvendes til dette formål.
Flere foreninger, inklusive Det Algeriske Forbund for Menneskerettigheder (The Algerian League for Human Rights), har opfordret til en national kampagne imod denne lov.
EU har også udtrykt bekymring over udviklingen i landet:
– Vi håber, at disse praktiske vanskeligheder i forbindelse med gennemførelsen af denne lov, som ikke er helt de samme for alle foreninger, vil blive løftet for at lette foreningernes arbejde, sagde lederen af Algeriets delegation i EU, Marek Skolil, på en pressekonference den 22. december i Algiers.