Iransk flygtning i DRs Religionsrapport: Vores søn blev helbredt for leukemi

Journalist Lisbeth Brocelius Meléndez har produceret programmet Religionsrapport på DR1.
Journalist Lisbeth Brocelius Meléndez har produceret programmet Religionsrapport på DR1.

I DR1s radioprogram Religionsrapport fortalte en iransk flygtning søndag om, at hans søn var blevet guddommeligt helbredt.

Den iranske flygtning, hvis navn er DR bekendt, men som holdes skjult af hensyn til repressalier imod familien i Iran, fortalte, at hans søn for seks år siden blev ramt af den farlige kræftform leukemi – også kaldet blodkræft.
– Vi sad helt magtesløse, og kunne ikke gøre andet end at græde, siger Parvin i Religionsrapport til til journalist Lisbeth Brocelius Meléndez.
Men faderen, som i udsendelsen kaldes Parvin, huskede, at hans ”reservemor” i hans barndom altid havde talt om Jesus, og om hvordan han kunne helbrede folk.
Selv om Parvin havde været med sin reservemor i kirke mange gange, var han ikke troende. Egentlig var han muslim, men efter flugten fra Iran havde han ikke lyst til at tro mere på Gud (Allah) eller nogen religiøse autoriteter. Så han og familien var blevet ateister og havde taget afstand fra religion.
Men da kræftsygdommen ramte familiens søn, opsøgte forældreparret en iransk kirke i Danmark, og præsten bad om helbredelse for den niårige søn. Præsten sagde, at de skulle tro på, at Gud ville gøre deres søn rask.
– Vi tænkte, at hvis vi ikke helhjertet tror på det, vi gør, så svigter vi vores søn, siger faderen i Religionsrapport. Så de ”tog sig sammen” og troede på, at fordi de bad for deres søn, så ville han blive rask, husker Parvin.
Dagen efter skulle drengen til sin første kemobehandling.
Da lægerne tog endnu en test, kom de efter nogle timer undrende tilbage: sønnen havde alligevel ikke leukæmi.
– Nogle tal var stadig ikke, som de skulle være, men de kunne ikke finde en eneste kræftcelle i vores søns krop, fortæller Parvin.
Nu – seks år senere – er sønnen 15 år, hans blodværdier har været lave siden dengang, dog stigende, men for en måned siden fik de at vide, at hans blodværdier nu er inden for det, man vil kalde normalt.
Religionsrapporten har talt med professor Armin Geertz fra Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet. Han har forsket i forbøn og alternative helbredelser i mange år.
– Det er et meget udbredt fænomen verden over, at man hører om sådanne helbredelser. Også her i Danmark, dog sjældent så dramatisk som denne historie, siger Armin Geertz til Religionsrapport.
Han mener, at mennesket er skruet sammen på så ”vidunderlig” en måde, at der kan opstå mange opsigtsvækkende ting.
– Jeg tror ikke, der er tale om en udefrakommende kraft, men jeg kan naturligvis hverken bevise eller modbevise, at det kunne være en sådan kraft, der er på spil, siger han.

Der sker noget under forbøn

Armin Geertz har forsket i, hvad der sker under bøn og forbøn – når et menneske beder til Gud for et andet menneske.
– I ét hjernescanningsstudium har vi vist, at når folk modtager bøn og opfatter den person, der beder, som en karismatisk skikkelse, så sker der en nedregulering af det kritiske hjerneområde, det slukkes nærmest, og dermed bliver man åben for indflydelse fra den person, der beder for én, siger Armin Geertz til DR.
Hans sammenligner det med en forelskelse.
– Hvis man dér hele tiden er kritisk over for hinanden, så er det svært at modtage noget.
Redaktionen har også talt med overlægen på Aarhus Universitetshospital i Skejby, Niels Clausen, der i sin tid behandlede Parvins søn. Han bekræfter det forløb på hospitalet, som Parvin beskriver. Overlægen siger, at det en sjælden gang sker, at blodtallene ændrer sig pludseligt. Men derudover har han ikke en ”god forklaring” på det, der skete.