Debat om Jesu opstandelse

Studievært Mikkel Beha interviewede den 20. januar præsterne Thomas Høg Nørager (til venstre) og Peter Søes (th.) om nødvendigheden af at tro på Jesu fysiske opstandelse. På spørgsmålet om hvorvidt præster skal tage Bibelen bogstaveligt, svarer en seer: 'Jeg forstår ikke, at man kan være præst og prædike om noget, som man ikke selv tror på. Det giver ingen mening i min verden'.
Studievært Mikkel Beha interviewede den 20. januar præsterne Thomas Høg Nørager (til venstre) og Peter Søes (th.) om nødvendigheden af at tro på Jesu fysiske opstandelse. På spørgsmålet om hvorvidt præster skal tage Bibelen bogstaveligt, svarer en seer: ‘Jeg forstår ikke, at man kan være præst og prædike om noget, som man ikke selv tror på. Det giver ingen mening i min verden’.

Præster, som ikke tror på Jesu fysiske opstandelse, har skabt debat i flere sammenhænge. Københavns biskop har nu arrangeret et mentorforløb for Per Ramsdal angående kirkens bekendelse.

Juledag erklærede Per Ramsdal i Jyllands-Posten, at han ikke tror på Jesu fysiske opstandelse. Nu har biskop Peter Skov-Jakobsen efter en alvorlig samtale med præsten arrangeret et mentorforløb på seks måneder. Men debatten fortsætter i flere medier.
Det har vakt stor debat og forargelse, at sognepræsten fra Sydhavn Sogn i en artikel juledag åbent erklærede, at han ikke tror, at Jesus opstod fysisk af graven påskedag. Samtidig erkendte Per Ramsdal, at han har stukket en nødløgn til sørgende efterladte, når de har spurgt ham, om de vil gense deres kære.
Ifølge Jyllands-Posten sagde 7 ud af 793 præster, at de ikke tror på Jesu fysiske opstandelse. Efterfølgende er det så Per Ramsdal, der har stået frem – og været skydeskive for holdningen, der ifølge kommentarer i debatten måske er langt mere udbredt i præstestanden end til 7 ud af 793.

Hed debat

Også politikere som Esben Lunde Larsen (V), Christian Langballe fra DF og Mette Boch fra LA m.fl. har udtalt sig om sagen både før og efter, at Ramsdal har trukket sin udtalelse tilbage og erklæret, at han står ved sit præsteløfte. Blandt teologer både i og uden for folkekirken har sagen vakt stor opsigt og forargelse. Nogle udtrykker, at kirkens gamle bekendelse og tankegang bør revideres. Andre er mildt sagt rystede over, at én, der ikke tror på den historiske virkelighed vedrørende Jesu opstandelse, kan være præst i en kristen kirke.

Tjenstlig samtale

Ramsdals biskop, Peter Skov-Jakobsen, har nu haft præsten til en alvorlig tjenstlig samtale. Biskoppen udtaler, at Ramsdal nu har undskyldt og distanceret sig fra begrebet nødløgn og udtalt, at han både står ved sit præsteløfte og ikke vil distancere sig fra kirkens bekendelsesgrundlag. Ramsdal har lovet fremover at leve op til sin fortolkningspligt, både når det gælder forkyldelsen og det sjælesørgeriske arbejde. Derfor har biskoppen arrangeret et mentorforløb, hvor Ramsdal i de næste seks måneder skal samarbejde med professor dr. theol. Theodor Jørgensen.  Undervejs og efter forløbet vil biskoppen og domprovst Anders Gadegaard være med fra sidelinjen og deltage i den teologiske samtale med sognepræsten.