Kristendemokraterne tabte – igen

KDs formand Stig Grenov fastslår at partiet fortsætter og samler igen underskrifter.
KDs formand Stig Grenov fastslår at partiet fortsætter og samler igen underskrifter.

Trods en del medvind fik partiet under halvdelen af de nødvendige stemmer. Men formanden har straks fastslået, at partiet fortsætter.

Kristendemokraterne fik megen omtale i medierne forud for folketingsvalget den 18.6., og meningsmålingerne kravlede opad. Men slutresultatet blev alligevel kun 29.077 stemmer.

Det var kun 969 flere end ved valget i 2011, og under halvdelen af de nødvendige stemmer for at komme over 2 pct. spærregrænsen. Partiet fik 0.9 pct.
KD måtte i 2005 forlade folketinget med 1.7 pct. af stemmerne. Og i 2007 mistede man yderligere stemmer og røg under 1 pct. Det samme gentog sig i 2011 og nu igen i 2015.
Der var dog håb om, at partiet kunne erobre et kredsmandat i Vestjylland, og dermed også trække et eller to tillægsmandater med, som – ifølge stemmetallene – ville være faldet i Sydjylland og Østjylland. Men netop ved dette valg gik partiet 21 pct. tilbage i Vestjylland (fra 9.664 til 7.646). Og dermed røg dén mulighed.
Østjylland kunne derimod glæde sig over en fremgang på 1.519 stemmer (49 pct.)
Også i København, Københavns omegn, Nordsjælland og på Bornholm var der en pæn procentmæssig fremgang på gennemsnitligt 30 pct, som imidlertid ikke havde megen effekt (1.249 ekstra stemmer) på grund af de få stemmer, der traditionelt falder i Øst-Danmark.
Efter fire valgnederlag har flere både udenfor og indenfor partiet derfor stillet spørgsmål ved, om der er en fremtid for KD.

Samarbejde med andre?

Peter Øhrstrøm og Henri Nissen foreslog på hovedbestyrelsesmødet lørdag, at der blev nedsat en visionsgruppe, som bl.a. skulle undersøge mulighederne for samarbejde med andre partier.
Formand Stig Grenov – som ikke var til stede – satte imidlertid telefonisk sin formandspost ind på, at forhindre forslaget, som han mente ville skabe forvirring om, hvorvidt KD fortsatte.

Underskriftsindsamling

Flere i partiet, bl.a. spidskandidaten i Vestjylland, viceborgmester Kristian Andersen, har foreslået, at man venter med at sætte en underskriftsindsamling i gang, indtil man har gennemtænkt mulighederne.
– Det skylder man kandidaterne, siger han.
Men KDs formand igangsatte i weekenden på egen hånd en ny underskriftsindsamling på hjemmesiden for at markere, at partiet vil fortsætte – trods endnu et valgnederlag.