Vahid er én af de omvendte muslimer, som er blevet kristne

Wahid har fået opholdstilladelse i Danmark og arbejder med netværk mellem farsitalende.
Wahid har fået opholdstilladelse i Danmark og arbejder med netværk mellem farsitalende.

Stadig flere muslimske flygtninge og indvandrere ønsker at blive kristne. Her fortæller Vahid fra Vejle, hvordan han selv kom til tro, og hvad det har betydet for hans opfattelse af danskere at komme i en kirke.

I 2011 flygtede Vahid til Danmark af familiære årsager. Vahid voksede op i et fattigt kvarter i Irans hovedstad Teheran. Han læste statskundskab på universitetet og måtte kæmpe med forskellige problemer.
– Jeg havde mange problemer i mit hjemland. Min exkones forældre var meget sure på mig og ville have mig arresteret. Min ex-svigerfar var en mand i det iranske system og havde magt, fortæller 27-årige Vahid. På grund af problemerne flygtede Vahid til Danmark.

Læste Ny Testamente på to måneder

I Danmark opholdt Wahid sig på asylcentre i Sandholm, Allerød og Rudkøbing. På asylcentret i Allerød mødte han den tidligere flygtning Arash, som på én måde fik stor betydning for ham.
– Han fortalte om, hvordan han blev kristen tre år tidligere. Han fortalte, at han kendte Jesus. Jeg var i tvivl om, hvem Jesus var, siger Vahid.
Han talte med Arash om sin tvivl.
– Han sagde til mig, at vi kunne bede for det. Han bad i Jesu navn, om at al tvivl ville blive taget fra mit gamle liv. Idet han bad for mig mærkede jeg, at det med Jesus var sandt. Gennem to måneder læste jeg Ny Testamente sammen med Arash, siger Vahid.
Der kom også andre kristne på Arash’ værelse på asylcentret. Deriblandt en evangelist. Han bad for mig og sagde til mig: Vahid, hvad er din bekendelse, vil du være kristen? Jeg sagde ja. Jeg tror på Jesus. Han er min frelser.

Folk græd i taxien

To måneder senere tog Vahid tilbage til sit hjemland i seks måneder, fordi han havde fået at vide, at der ikke længere var fare for at blive arresteret. I seks måneder kørte Vahid taxa i hovedstaden Teheran.
– Jeg bad for passagererne i bilen. Jeg bad: Jesus du kender deres hjerte. Du ved, det er blødt, fortæller Vahid.
– Nogle passagerer begyndte pludselig at græde. Jeg spurgte hvorfor. De vidste ikke hvorfor. Jeg sagde til dem, at de kunne lægge deres bekymringer over til Jesus, siger Vahid.
– Jeg så, at Jesus hjalp mig og fortsat baner vejen for mig i dag.

Forbudt kristent TV

Vahid fandt frem til satellit-tv-kanalen Sat 7, der sender kristne tv-programmer.
– I Iran er satellit forbudt. Men med satellit kunne vi se kristne programmer på kanal ”Seven”. På et tidspunkt blev signalindstillingerne ændret. Jeg ringede til mine venner og fortalte, hvordan de skulle indstille deres tv, så de igen kunne komme til at se kanalen. Mens jeg gik på gaden og talte i telefon med dem, opdagede jeg to civilbetjente. De talte i walkie-talkie. Jeg flygtede ind i en tøjbutik, mens jeg stadig talte i telefon. Betjentene kom også ind i butikken. Men de hverken så eller hørte mig. Først to-tre år senere forstod jeg, at det var Jesus, der havde skjult mig. Han lukkede deres øjne. Det var meget mærkeligt, fortæller Vahid.

Mor så roen i Vahid

Mens Vahid var i Iran, talte han med sin mor om sin kristne tro.
– Min mor havde i 40 år levet efter islamisk praksis. Min mor så, at jeg havde forandret mig. Hun så roen i mit hjerte, hvor jeg før var en dårlig person. Jeg fortalte, hvordan Jesus havde forandret mit hjerte, og at Jesus er Guds søn og min frelser, fortæller Vahid.
Vahids mor lyttede, men spurgte ham, om han ikke ville vende tilbage for at leve, som da han var muslim.
– Jeg sagde: Nej, mor. Det er en forkert vej. Det er ikke den sande vej. Det er ikke den lyse vej. Det er den mørke vej, svarede Vahid.
I stedet sagde jeg til hende: Du skal komme til Jesus. Han er frelseren. Han er livet.

Film overbeviste mor

Vahids mor kunne ikke læse eller skrive, så Vahid viste filmen ”The Passion of the Christ” for hende.
– Vi så den flere gange. Bagefter sagde hun: Ja det er sandt, de korsfæstede ham uden skyld. De kunne intet finde på ham.
– Min mor kom til tro. Jeg talte også med mine onkler. En sagde ok, den næste sagde, nej det er den forkerte vej, og en tredje onkel grinede ad mig og mobbede mig. Jeg talte med alle om det, men de ville ikke sige om Jesus, at han er Guds søn. De kunne ikke acceptere det, fortæller Vahid.
– Jeg fortalte om Jesus til min exkones familie. De sagde til mig, at jeg ikke skulle fortælle om Jesus. De satte grænser. Jeg fortalte om troen mange gange. Og de besluttede sig for at få mig arresteret, og de slog mig. Jeg nåede at flygte, inden jeg blev arresteret, siger Vahid.

Liv og varme

Nytårsaftens dag i 2012 kom Vahid tilbage til Danmark, hvor han opholdt sig på asylcentre rundt om i landet.
– Jeg var alene, og jeg besøgte min bror på asylcentret i Jelling. Han sendte en ansøgning om, jeg kunne få lov til at bo hos ham. Det accepterede de, siger Vahid.
– Vi hjalp med teknikken på asylcentret i Jelling i otte måneder. På den måde hjalp vi mange iranere og afghanere. Min bror var også en religiøs muslim før, men nu er han også kristen.
– Efter at jeg var flygtet, talte jeg med min familie, og hver gang vi talte sammen over Skype eller andre applikationer, fortalte jeg dem om Jesus. Jeg fortalte, at han er livet. Nogle accepterede det og gemte det i deres hjerte, men de var bange for at sige det videre, fortæller Vahid.
Efter nogle måneder begyndte Vahid at komme i Apostolsk Kirke i Vejle.
– Jesus åbnede vejen, så vi kunne komme i kirken i Vejle. Der var mange dejlige troende mennesker. Ved at komme i kirken i Vejle blev mit tankesæt vendt. Jeg troede, at danskerne var kølige mennesker. Men ved at jeg begyndte at komme i kirken så jeg, nej, der er forskel. Der er liv og varme mennesker her.
Vi besluttede at komme i kirken. Folk giver knus og inviterer os hjem. Vores optik blev vendt, så vi nu ser med positive øjne, siger Vahid.
I september 2013 gik opholdstilladelsen igennem for Vahid. I december samme år blev han døbt i Netværkskirken Metropol i Valby.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Netværk med farsitalende

Vahid har fået en funktion som netværksmedarbejder i Apostolsk Kirke i Vejle.
– Jeg hjælper asylansøgerne. Jeg laver en konference for dem og har bestilt Gamle Testamente og Ny Testamente. Nogle gange tolker jeg for dem i kirken og fortæller dem om Jesus, siger Vahid.
Han hjælper med et Alphakursus for asylansøgere fra asylcentret i Jelling og inviterer til sommercamp i Kolding i juli.
Samtidig er han i gang med at opbygge et mindre bibliotek med bøger på farsi.
– Vi har omkring 75 bøger og har bestilt et Alphakursus fra London, fortæller Vahid.