’Det giver et boost at lave lokalradio’

Frederik og Isak i studiet på Brændstrup Kristne Friskole.
Frederik og Isak i studiet på Brændstrup Kristne Friskole.

Tre unge sønderjyder laver live lokalradio – og får god respons fra deres gymnasievenner.

Radio er ’in’ blandt unge, og det er lokalradio også.

Tre unge fyre fra Brændstrup i Sønderjylland laver kristen ungdomsradio hver fredag aften – og deres venner fra gymnasiet lytter med, mens de laver lektier eller hygger sig med kammeraterne.
Nogle bruger endda den friske live-radio med debat og musik som en slags forfest, inden de skal i byen fredag aften.

Vi møder de tre unge radioentusiaster i deres radiostudie i Brændstrup mellem Rødding og Gram. Studiet skal være godt isoleret, for det ligger på Brændstrup Kristne Friskole, hvor skolebørnene leger og spiller fodbold til den helt store guldmedalje.
Og musestille er det i det lille studie, når vi træder ind for at tale med de tre drenge: Emil Larsen er 19 år og kommer fra Brændstrup. Isak Jespersen er 18 år og bor i Bevtoft. Og Frederik Wind er 18 år og kommer fra Ribe. Så han er ikke helt sønderjyde. Men næsten.

Her ses tekniker Emil.
Her ses tekniker Emil.
Fart og frisk musik

De tre står selv for LUMI Ungdomsradio, som sendes hver fredag mellem kl. 20 og kl. 22. Emil er tekniker, og Frederik og Isak er studieværter.
Til forskel fra den almindelige LUMI radio kører programmet med fart og frisk musik i moderne genrer. Debatten kører stærkt, og emnerne handler om det, der optager unge i dag.

– Jeg får et ’boost’ hver gang, jeg laver lokalradio, fortæller Isak Jespersen og tilføjer: – Vi vil lave radio med mening. Vi vil være en kontrast til plat radio, hvor man kan få det indtryk, at det blot skal køre, så folk ikke falder i søvn. Vi vil formidle et budskab.
De to andre nikker samstemmende.

– Vores vigtigste opgave er at tage Bibelens budskab og overføre det til hverdagen, siger Frederik. – Det betyder, at vi giver afkald på teologisk præcision og i stedet bruger vores egen personlige baggrund. Når der i Bibelen står: ”Drik jer ikke fulde i vin, det fører kun til udskejelser”, så snakker vi ikke så meget om, hvorvidt man må drikke eller ej, men mere om udsvævelserne, som følger, at man mister kontrollen over sig selv, pointerer han.

Varmer op på Facebook

Netop unges alkoholkultur var emnet for den seneste udsendelse, som vanen tro blev varmet op med et indslag på Facebook:
– Vi filmede os selv med øl i hånden og råbte ”skåååål!” Vi hældte naturligvis øllen ud i vasken bagefter, for vi drikker ikke i studiet, fortæller Frederik.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ellers er grundstoffet det samme som i LUMI radio, beroliger Emil:
– Det går bare lidt hurtigere, og musikken er meget friskere. Vi startede LUMI Ungdomsradio i september sidste år, fordi LUMI radio var lidt for kedeligt til unge. Unge ville slukke ti minutter ind i programmerne, og det er synd, når budskabet er så godt, fortæller Emil.
I radioen har de behandlet emner som skabelse, Intelligent Design, tvivl og det at være ny i troen. De har haft gæster i studiet, som lige er blevet kristne. Nogle gange har de optaget interviews med kendte musikere udenbys og klippet det ind i udsendelsen.

– De bedste udsendelser er dem, hvor vi får lidt modspil. Dem får vi rigtig mange facebook-kommentarer på. Og det leder til en masse gode samtaler med vores gymnasievenner, fortæller Isak.

Radio med mening

De tre unge slår fast:
– Vi vil have det kristne budskab ud. Samtidig vil vi gerne hjælpe vores kristne venner. Og uanset hvad programmerne handler om, kommer de før eller siden til at kredse om evangeliet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Hvordan undgår I, at det bliver for tungt?
– Vi bruger aldrig manuskript, fortæller Isak og fortsætter: – Vi skriver blot nogle stikord ned og snakker ud fra dem. Mange kristne ord kræver forklaring. Derfor er det godt at have plads til at uddybe dem. Og så ’breaker’ vi med noget frisk musik.
Det er vigtigt at holde en god balance mellem underholdning og formidling af budskabet, fremhæver han.

– P3 og andre radiokanaler for unge har meget dygtige studieværter, men vi synes nogle gange, at det bliver for plat. ”Radio med mening” er vores slogan. Der skal være noget at tænke over og forholde sig til.

Behøver ikke at være perfekt

Men hvad kan det kristne budskab give unge i dag?
– Det giver håb midt i unges identitetsræs, hvor de hele tiden spørger: Er jeg god nok? Ser jeg godt nok ud? Evangeliet rammer lige ind i filosofien om, at enhver er sin egen lykkes smed. For når man tror på Jesus, behøver man ikke være perfekt, fortæller Isak.

– Det betyder også en erkendelse af, at man kun er en lille del af noget større, supplerer Frederik. – Religiøse idéer er gode for unge. Det er godt at blive sat på plads og reflektere over livets store spørgsmål.
Emil fortsætter:
– Vores udsendelser er også med til at nedbryde fordomme om kristne. Gennem radioen kan vi aflive myter og forklare det, vi tror på.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Lokale behov og aktiviteter

LUMI Ungdomsradio tager ofte afsæt i de lokale behov. Dels tager de emner op, som unge – også deres gymnasievenner – tumler med i dag. Derudover fortæller de om koncerter og andre arrangementer i nærområdet.

Hvordan reagerer de ældre på deres udsendelser?
– Responsen har været virkelig god, fortæller Emil.
– Vi ved dog ikke, om de blot er glade for, at unge gider lave noget, eller om de kan li’ programmerne, siger Frederik.

– Flere har sagt, at de er glade for at lytte til det, vi siger. Men de skruer ned for musikken, smiler Isak. – De er ikke så meget for ”rap”, siger de.

Glade amatører

Radiomedier er lidt old school – hvorfor har I unge givet jer i kast med det?
– Fordi vi fik muligheden – og fordi vi synes, det er spændende at lave aktuelle live-programmer. Siden har vi erfaret, at unge faktisk lytter til programmerne, mens de laver lektier eller hygger sig en aften. Folk kan godt li’, at vi er på live, fortæller Frederik og fortsætter:
– Vi er bare glade amatører. Vi startede bare og har siden lært at lade være med at sige øh, hm og ik’og?

Kan I anbefale andre at lave ung radio?
– Ja, bestemt. Det har skabt et enormt godt fællesskab imellem os, fortæller Isak.
De to andre nikker. Andre unge behøver ikke at være nervøse for at give sig i kast med radiomediet.

– Man skal ikke have styr på det hele. Det skal være ligetil og spontant. Vi siger vores personlige mening i radioen og bruger Bibelen som vejledning. Det må vi så stå inde for, slutter Frederik.

Man kan lytte til LUMI Ungdomsradio på hjemmesiden http://lumiradiosyd.dk.