Gigantisk Gospel på Bornholm

500 korsangere fra alle kirker på Klippeøen forenes i koncert
i Aakirkebyhallerne den 4.-6. april med kendte solister Der er udsigt til, at taget løfter sig, når Aakirkebyhallerne i weekenden den 4.- 6. april danner rammen om en kæmpe gospelkoncert.

Georg Julin omgivet af Jens Mikkelsen (th) som står for Aakirkeby hallerne, og Arni Gregersen (tv) som er redaktionschef på TV2.

Hallerne danner rammen om en kæmpe gospelkoncert, hvor størstedelen af korsangerne bliver bornholmere fra et bredt frikirkeligt og folkekirkeligt spektrum.
– Det vil være et arrangement, som ryster bornholmerne sammen om sangen og musikken, og alle er enige om, at netop uden for sæsonen er det lige hvad her trænges til, siger ideens ophavsmand, journalist Georg Julin.
– Det har ikke været svært at vinde begejstring for ideen, understreger Julin, der har tumlet med tanken i længere tid. Julin har siden 1975 arbejdet med og arrangeret flere gospelfestivaler i Danmark, men på Bornholm har der ikke været så stor grobund.
– Det kunne irritere mig en smule, så en søndag gik jeg i gang med at få folk motiveret.
Efter at Halinspektøren i Aakirkeby, Jens Mikkelsen, havde erklæret sig interesseret, ringede Julin til øens kirker og frikirker, til gymnasier og skoler, kort sagt alle steder, hvor der er interesse for korsang, specielt for den amerikansk inspirerede gospelsang.
Spørger man, om der kræves visse forudsætninger for at deltage, svarer Georg Julin, at alle ganske enkelt er velkommen, såvel de trænede korstemmer som dem, der er kendt under betegnelsen ”badekarstenorer”.
En stab professionelle stjerner står parat til at instruere korets 500 deltagere. Øvelserne foregår i Baptistkirken i Rønne og siden i Aakirkeby-hallerne. Der er tale om den afro-amerikanske gospelsanger Bob Bailey, Georg Julin selv og sangeren Miriam Jul Rasmussen. Endvidere deltager så kendte solister som Signe Walsøe, Tom McEwan og Voice Celebration. Disse vil muligvis blive suppleret af et par lokale soliststemner.
– Hvordan med økonomien?
– Deltagerne i arrangementet skal betale 130 kr., men så er de også sikret et let aftensmåltid i Aakirkebyhallerne søndag aften, samt en CD med optagelse af koncerten, der vil være åben for publikum. Tilhørere vil betale et mindre beløb, og børn halv pris.
Redaktionschef Arni Gregersen, TV2, oplyser, at stationen har købt eksklusivrettighederne til både at optage prøver og koncerten, så der bliver to udsendelser.
– TV 2/Bornholm har stillet en underskudsgaranti. Alle ved, at det ikke er gratis at få professionelle musikere og sangere til Bornholm.
– Det er TV2 Bornholms målsætning at få ting til at ske på Bornholm, som ellers ikke vil ske.
– Og så sker det udenfor turistsæsonen på et tidspunkt, hvor bornholmerne godt kan have behov for, at der foregår noget, siger Georg Julin.
– I forbindelse med det store arrangement, er der arrangeret en række fyraftenskoncerter, i henholdsvis Nexø kirke , Østerlars kirke og sidst i Sankt Nicolai kirke. Kirkernes børne- og ungdomskor medvirker lokalt.
– Har det været svært at få alle til at gå sammen på tværs af kirkelige tilhørsforhold?
– Ikke spor. Jeg gjorde det, at jeg først henvendte mig hos Evangelisk Alliance, og her var man yderst interesseret. Derefter er det bare gået let og smertefrit.
Georg Julin har sommerhus i Listed og er som sådan fritidsbornholmer. Han regner med at komme en del til øen i dette forår.
– Hvis bornholmerne har lyst til at fortsætte et par gange mere om året, er det meningen at sammenkalde til et par koncerter, måske både i, men specielt uden for ferieperioden på øen.