– Jeg fik opfyldt en drøm

– Det er en gammel drøm som gik i opfyldelse, da jeg rejste til Israel som journalist. Her er jeg midt i verdens centrum og kan følge begivenhedene på nært hold.Dette siger Vidar Norberg som kommer fra Mehamn i Nordnorge. Sammen med sin finskfødte kone Heljä, rejste han til Israel i efteråret 1997 for at være korrespondent for avisen Dagen. Han har også leveret meget stof til Udfordringen.– Der er ikke tvivl om at Jerusalem er et midtpunkt for verdenspressen, og her er både BBC, CNN og andre store medier på plads. Her kommer paven og de store statsledere på besøg, og jeg får nogen gange anledning til at stille dem et spørgsmål.

Midtpunkt for
verdenspressen

Ægteparet Norberg bor på en hyggelig vej i Jerusalem, og fra verandaen har de udsigt op mod Knesset, den israelske parlamentsbygningen.
– Alle statsledere, som er på besøg i Jerusalem, kører forbi vores hus, og der kommer lange korteger med strenge sikkerhedsopbud og sirener. Så springer jeg ud på verandaen for at se når Clinton, Jeltsin eller Jagland med følge raser forbi, fortæller Vidar Norberg. Han har hjemmekontor med god kontakt til aviserne i Norge og Danmark både via fax og e-mail.

Daglige nyheder

– Hvad ser du på som din største opgave?
– Det er at dække daglige nyheder. De såkaldte fredsforhandlinger står i fokus, og så har der været megen vold og terror – ikke mindst de sidste måneder. Jeg rejser rundt i landet og møder blandt andet de jødiske bosættere som står mit hjerte meget nært. Jeg snakker med folk på gaden og var blandt andet til stede under en stor demonstration mod en deling af Jerusalem.

Profetier bliver opfyldt

Vidar Norberg synes det er særlig interessant at se, hvordan de bibelske profetier om Israel går i opfyldelse.
– Vi læser i Bibelen om, at Gud skal udvælge et folk, som er Davids faldne hytte. Jøderne var borte fra deres land i ca. 2000 år, men i vore dage er de kommet tilbage og bygger Israel op.
Gud vil opfylde sin plan med det jødiske folk, og det er stort, at lille jeg får lov at opleve dette på nært hold.

Føler sig tryg

– Er det ikke farligt at bo i Jerusalem?
– Nej, vi er ikke bange for at opholde os her, og det er stort set meget trygt. Det er dog tankevækkende at Jerusalem for første gang siden 1967 er blevet beskudt af arabiske kugler, siger Norberg.
Journalisten fra Nordnorge fulgte også valget i Israel på nært hold. Han glæder sig nu til at se Sharon vise, hvad han duer til.

Rejs til Israel

– Jeg vil opfordre danskere til at komme til Israel på besøg. Der er enormt behov for turister i landet lige nu. Den bedste måde at støtte Israel på i dag er at rejse til dette fantastiske og spændende land i Mellemøsten, slutter Vidar Norberg.