Roland Utbult i Danmark

Roland Utbult er tilbage i Danmark! Lørdag d. 22. september
giver han med kor og band koncert i Helsinge i Nordsjælland
Den svenske sanger og sangskriver har i de seneste 25 år skrevet sange, der har påvirket en hel generation, og som synges af solister og kor over hele Skandinavien.
Som artist har Roland Utbult samarbejdet med bl.a. Oslo Gospel Choir, Philip Bailey, Andrae Crouch og Per-Erik Hallin. I Sverige er han ikke mindst kendt for sin medvirken i den meget populære tv-serie “Minns du sången”.
For et par år siden lå Utbult på svensktoppen med sangen “Om sommaren”. Det var da 25 år siden, at en sanger inden for den kristne musikgenre sidst var nået ind på listen. Det var i øvrigt Artur Eriksson og Jan Sparring.
Utbults seneste produktion er en cd-box med titlen “Milstolpar”. Den indeholder tre cd’er med 50 af hans bedste sange, bl.a. klassikerne “Då skal glädjen bryta fram”, “En sång inom mig” og “Sten tuff”.

Ungdomskor
på scenen

På scenen i den nye Helsingehal kommer også et nordsjællandsk kor: Nemlig Hillerød-koret Relief, der tidligere har optrådt under navnet Hillerød Ungdomskor.
Relief, der blev startet i 1988, består af ca. 60 unge i alderen 15-30 år og ledes af Miriam Thorngreen. Koret har medvirket ved utallige arrangementer, har rejst en del i Norden og deltog i 1998 ved fejringen af staten Israels 50-års jubilæum i Israel.
– Vi har gennem årene været igennem en musikalsk udvikling og er i dag nået til et ståsted, hvor vi forsøger at ramme et bredt publikum med en blanding af ballader, rytmisk kormusik med mere, fortæller Miriam Thorngreen.
Tekst og musik er inspireret af kristne kor, primært fra Norge og Sverige. Gospel-numre fra England og USA er også at finde i korets repertoire.
Koncerten begynder kl. 19.30, og billetprisen er 75 kr. – og børn under 12 år slipper gratis ind.

Leif E. Kristensen
Landpostbudet og musikken

Det er et landpostbud fra kunstnerbyen Tisvilde på Sjællands nordkyst, der er manden bag koncerten med Roland Utbult i Helsinge. Og den 43-årige Karsten Myhre er snart en rutineret koncert-arrangør.
Han har altid været meget interesseret i kristen rytmisk musik, og for otte år siden sprang han ud i det og arrangerede den første koncert. Det skete i samarbejde med Miriam og Torben Thorngreen, der stod i spidsen for Hillerød Ungdomskor (nu Relief) – og det samarbejde består stadigvæk.
Det er efterhånden blevet til fem koncerter med Hillerød-koret som en fast del af programmet – sammen med ungdomskoret Vocation og forskellige solister som Signe Walsøe, Majken Kjeldgaard og Maria og Peter Kofod-Nielsen.
– Det er hver gang gået rigtig godt. Der har været omkring 400 mennesker på Helsinge Gymnasium, og økonomisk er det løbet rundt, bl.a. fordi Helsinge kommune alle årene har givet „en underskudsgaranti på 2.500 kr.”, fortæller Karsten Myhre.

Flytter til hallen

Utbult-koncerten er hans hidtil største satsning. Med et budget på små 30.000 kr. flytter koncerten til den nye Helsingehal, da han denne gang forventer et større rykind. Det er en hal, der er mindre end et år gammel og er blevet bygget, for at Helsinges succesrige håndboldhold kunne få flere tilskuere.
Karsten Myhre er aktiv i Luthersk Missionsforening (LM), men arrangerer koncerten som privatperson. Det skyldes, at han gerne vil undgå at ryge ind i diskussioner om musiksyn, for det er ikke alle i foreningen, der mener, at LM skal lægge navn til den slags musik.
Han er selv opvokset i LM i Hillerød og var som ung med i et orff-orkester og senere i et sangkor, der sang traditionelt fire-stemmigt.
– Begge dele var jeg glad for. Men jeg må indrømme, at jeg er lidt misundelig på de unge, der nu i Relief synger den slags musik, jeg synes er allerbedst. Havde det kor været der, mens jeg var ung, havde de haft besvær med at få mig smidt ud igen! siger Karsten Myhre.

Lovprise Gud

Plade- og cd-afspilleren er ofte i gang i familien Myhres hjem, der også består af fru Inge og tre børn. Det er musik som Oslo Gospel Choir, Second Chapter of Acts, det norske kor Reflex og svenskerne Sandwall og Mörlid.
– Jeg synes, at sang og musik er en god måde at udtrykke sin taknemmelighed over for Gud på. Vi kan lovprise ham, og vi kan lægge vores liv i Guds hånd – og det kan vi også gøre sammen til en koncert.
Der er også en anden grund til, at han i sin tid tog initiativet til koncerterne.
– Det er en god måde at få kontakt med mennesker, som ikke normalt kommer i kirke eller missionshus. Vi gør meget ud af at annoncere koncerterne i den lokale presse, og der er hvert år kommet nogen fra byen, som vi ikke plejer at se. Det er meget lettere at få folk med til en koncert end til et møde eller en gudstjeneste, siger Karsten Myhre.