Folkekirken køber salmebøger for 50 millioner kr.

Forlag lever højt på eneret til at udgive salmebøger i DanmarkDet koster en heftig sum penge i løbet af de næste fire måneder op til pinse, når den nye salmebog efter godt ti års forberedelser kan tages i brug. – Vi har bestilt for godt en million, siger John Ørum Jørgensen, der fra Herning Provsti kan melde, at ingen sogne nøjes med at synge videre i den gamle salmebog. Det ville der ellers intet være i vejen for, understreger Peter Birch; han er forlagschef for Vajsenhuset, der er ene-udgiver af salmebøger i Danmark:
– Faktisk får vi netop nu trykt et nyt oplag af den salmebog, der blev autoriseret for 50 år siden i år.
Første oplag af den ny ‘kirkesalmebog’ bliver på 250.000 stk. I format ligner den sin forgænger.

Lever højt på monopol

Det kgl. Vajsenhus’ forlag lever stadig højt på det monopol, som det siden 1727 har haft på at trykke og sælge de salmebøger som monarken autoriserer. Og det monopol ønsker flere afskaffet. Fx. Finn Andersen, der er salgschef for det 136 år gamle Lohses Forlag, der i dag drives af Indre Mission.
Han ønsker sig ‘svenske forhold’, hvor kirken bestemmer, hvad der skal stå i salmebogen, og stiller så teksten til rådighed for hvem som helst, der vil udgive den.