Folkekirken til debat i Århus

– Man bruger jo rask væk 200 kroner på en god aften et andet sted, så hvorfor ikke her? Med et veloplagt smil afviser den ældre dame over for mig, at prisen skulle kunne holde folk væk.

Jakob Haugaard

Ved de levende lys på de lange borde i den vældige gamle værkstedshal er forventningen mærkbar og stemningen fin. I aften skal Folkekirken kigges kyndigt og grundigt efter i sømmene.
Tre en halv time senere, da vi rejser os og hilser godnat, viser hendes smil, at hun var tilfreds med aftenen. Paprikagryden med ris – plus et glas vin – kunne man have fundet billigere andre steder, men panelet var godt: Thorkild Simonsen, tidligere minister og mangeårig bykonge; Louise Gade, hans nuværende efterfølger; ‘Lange Svend’ Auken, der har været byens mand på tinge i 32 år; og byens mest aparte MF’er nogen sinde, den folkekære Jakob Haugaard.
Samt stiftets biskop Kjeld Holm, der altid er god for en kyndig analyse af AGF’s aktuelle situation. Hans trofasthed over for byens fodboldhold er en værdsat folkelig side hos ham, og den røde tråd i aftenen bliver netop spørgsmålet om, hvordan afstanden mellem kirken og folket kan mindskes, så dansk kristendom kan blive både mere forståelig og mere anvendelig.
– Man må undre sig over, at kirken normalt ikke gør sig umage med at lytte til, hvad folket mener om den, siger Århus’ kun 30-årige borgmester. Hun konstaterer tørt, at kommunen aldrig ville kunne slippe godt fra at unddrage sig en meget aktiv dialog med dens borgere.
Og efter panel-oplæg og spisning er der kø ved talerstolen. Kvinderne er i flertal, og emnerne er ofte meget konkrete. Fx lytter man medfølende til en efterlønner fra Horsens, som fra talerstolen beklager, at hun ikke kunne få opfyldt sin mors sidste ønske om, at man ved hendes begravelse skulle synge „Kun en dag, et øjeblik ad gangen“.
Aftenen igennem tegner der sig mest tydeligt et ønske om flere forskellige tilbud fra kirken: Valgmuligheder mellem gudstjenester af forskellig karakter og på forskellige tidspunkter – og fx om, at kirkerne skulle være mere åbne for stille, personlige andagter.
Nu har folket ytret sig – og endda været villige til at betale godt for at være med i debatten. En rapport vil resumere det hele. Spørgsmålet er så, om kirken lytter.