KFUM og K’ere i tvivl om troen

Intern undersøgelse: Mange unge i KFUM og KFUK tror både på Jesus og reinkarnationEn stor del af KFUM og KFUKs unge har en gennemgribende mangel på viden om den kristne tro.

– Har vi forfejlet opdragelsen af vore børn? Jeg må som kristen forælder reflektere, når jeg får en sådan rapport, siger Carsten Bruhn-Lauridsen

Det viser en helt ny intern undersøgelse.
To ud af 10 unge i bevægelsen tror, at man skal overholde De 10 bud for at blive frelst. Seks ud af 10 er ikke sikre på, at frelsen er Guds handling alene. En ud af tre tror, at reformatoren Luther skrev fadervor. Det er også en udbredt misforståelse, at trosbekendelsen står i Bibelen.
Troen på reinkarnation er også markant blandt KFUM og KFUK’s 16-24årige, hvor mere end hver tredje er i tvivl om eller tror på en eller anden form for sjælevandring.
KFUM og KFUKs økumeniske profil forvirres af at mere end hver tredje af de unge i bevægelsen ikke mener katolikker er kristne.

En stor udfordring

– Har vi forfejlet opdragelsen af vore børn? Jeg må som kristen forælder reflektere, når jeg får en sådan rapport, siger KFUM og KFUKs landsformand, Carsten Bruhn-Lauridsen til Udfordringen.
– Vi står som kristen børne- og ungdomsbevægelse virkelig med en udfordring her, uanset om børnene har baggrund i kristne eller et helt kirkefremmede hjem.

Personlig kristendom

– Vi må standse op, fordi der er et andet behov, end det vore kurser har indeholdt indtil nu – det giver vore unge ledere også udtryk for, fortsætter Carsten Bruhn-Lauridsen.
– Vore unge siger til os, at de har brug for mere personlig opbygning: hvad-betyder-det-her-for-mig-undervisning. Til dagligt bliver de stillet til ansvar for deres tro i deres daglige relationer med andre unge. Derfor må vi kræve, at vores dialogiske forkyndelse både indeholder svar og holdninger, som de kan bruge.
– Vores slagord de sidste mange år har været ”dialogisk forkyndelse”. Vi vil dele evangeliet med specielt unge mennesker i en verden, hvor de kan se nogle billeder og forstå tingene. Ikke på deres præmisser, men i en udveksling, hvor der sidder en part med mere viden.

Afsæt i de unges
hverdag nu

– KFUM og KFUK har 125 års jubilæum i år, og derfor kører meget, som det plejer. Vi gør meget per rygmarv. Men undersøgelsen viser netop, at vores forkyndelses- og lederuddannelsesudvalg skal til at tage nye tiltag til at lave nogle kristendomskurser, der har en anden form og indhold.

Et engagement
i aktivitet eller i tro

KFUM og KFUKs arbejdssyn er bygget på ånd, sjæl og legeme – trekantens balance mellem undervisning, andagt, dialog, aktiviteter. Det er et helhedssyn omkring mennesket, hvor intellektet også hører med.
– Per Ramsdal giver en analyse i Kristeligt Dagblad af, at der har været mere fokus og vægt på aktiviteter end forkyndelse.
– Nogle steder er det rigtigt. Men der er stor forskel på de enkelte foreninger. I nogle sammenhænge har vi måske været bange for at støde folk og blive for personlige. De lokale behov er forskellige, men vi har oplevet, at man indimellem ikke har lagt nok vægt på det sidste ben i trekanten: forkyndelsen.
– Generelt har KFUM og KFUK ikke lagt så meget vægt på bibelkundskab. Vores engagement kan nogle steder virke mere liberalt. Men vi ønsker ikke at presse en bestemt holdning ned over børnene og de unge. Opgaven er at hjælpe dem til at finde svarene.
– Jeg ved ikke, om vi skal have vækkelse i KFUM og KFUK. Det er et stærkt ord, men det handler om, at vi må hjælpe vore unge til at blive bevidste om deres tro både i ord og handling. For vi må erkende, at der er stor søgen og stillen spørgsmål ved livets vigtigste spørgsmål.

Hvad nu

– Vi har lige fået undersøgelsen og har derfor ikke haft mulighed for at tale med hinanden om det. Men den viser også, at det, vi er i gang med, ikke er helt tosset!
KFUM og KFUKs formand henviser til det nye initiativ omkring forkyndelsen, som blev taget ved sidste lands- og delegeretmøde.
– Selvfølgelig kommer det til at løfte en masse sten og brikker, som vi igen skal hjælpe med at finde ind på deres plads. Sådan er det altid, når vi laver forårsrengøring.
– Det vigtige er, at vi er ved at finde tilbage til det væsentligste i KFUM og KFUKs grundlag: at formidle evangeliet til vore børn og unge. Vi har allerede gjort det, men har ikke fulgt så meget med, som vi burde, indrømmer landsformanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: