Han elsker at miste kontrollen

Robinson-Anders er kristen og lige kommet hjem fra Malaysia efter 47 døgns hårde strabadser med optagelserne til den store Robinson Ekspedition 2003 – TV3s flagskib med ekstrem vokseværk.
For sjette gang sætter Thomas Mygind TV3’s ø-løjer i gang mandag d. 1. september. Igen er der en kristen eventyrer med. Den 25-årige lærerstuderende fra København, Anders Pedersen, kæmper med om den hidtil største vindersum i et dansk TV-program – 2 mio. gyldne danske kroner. BT skrev om ham: ”En vaskeægte fundamentalist!”
Vennerne siger, han kan fin-de på de mest sindsyge ting. Sidste valgaften sad han f.eks. med nogle venner og så tv-transmissionerne. Han fik den vilde idé, at han ville prøve at komme på tv i løbet af aftenen. Kl. 20 indgik Anders et væddemål med sine venner. Han tog hjem, fik smoking på og sit falske pressekort fra Thailand i lommen. Da Anders Fogh kommer ud fra færgen, efter han har vundet valget, står Anders P. lige bagved og er i fjernsynet bag Fogh under flere minutters interview.

Jeg er jo ikke charterturist

Rejse-Anders har været i 42 lande. På Frøstruphave Ungdomsskole fik han et personligt forhold til Gud. Bagefter blaffede han til Rumænien.
– Jeg var 16 år og mistede mit pas helt alene på en vej i et ukendt østeuropæisk land. Jeg kunne vælge at græde eller grine, fortæller Anders Pedersen til Udfordringen.
– Nogle meget bestemte grænsevagter afviste mig. Jeg gik en kilometer tilbage af vejen og drejede ind gennem en skov. Da jeg ikke gad gå mere, drejede jeg ind mod grænsen. Der var fri bane, men da jeg lige havde passeret grænsen, kom nogle soldater løbende efter mig. Jeg lod, som om jeg var en vildfaren turist og tog endda et billede af dem, men lige lidt hjalp det.
– Jeg blev sendt til Budapest igen. Heldigvis var mit rigtige pas blevet indleveret på politistationen, og jeg kunne kom-me videre.

“Babefaktoren” var åbenbart for lav i sidste Robinson, så det var fint nok at rende rundt på en ø med masser af smukke piger. Men når man lærer dem at kende, er det mysterium afsløret. Den første betagelse skylles hurtigt ud i vandet igen, fortæller Anders Pedersen, der lige er vendt hjem fra optagelserne til Robinson, der sendes fra på mandag på TV3
Fedt at miste kontrollen

Kiloene vokser igen på Anders efter Robinson-ekspeditionen. Omkring 10 kilo forsvandt ved det kinesiske øhav.
– Jeg ville med for at opleve sommer og sol og få afprøvet mine grænser. Og så er TV et meget kraftfuldt medie, som mange sluger med hud og hår. Bliver der sagt, at en er dum, så er han det i hele samfundet, fortæller jyden, der flyttede til Kongens stad i 1998.
– Min x-faktor er den megen forbøn, venner og familie har omsluttet mig med. Men i Ro-binson er det ikke mig selv, der giver op. Andre bestemmer, hvornår jeg er færdig. Det er irriterende, når jeg til daglig er en, der kæmper, indtil jeg bliver smidt ud.
Men man har først rigtig været med i Robinson, når man er stemt ud og sidder udenfor og ser spillet fortsætter. Det er også en del af spillet, at nogle kan smide en kæp i hjulet. Det er jo kun et spil.
De mange gode idéer hjemmefra om, hvordan man vil tænke og stemme, bliver smadret. Temaet: ”Ingen kan føle sig sikker” er virkelig velvalgt til årets Robinson. Bare vent og se. Specielt sker der RIGTIG RIGTIG meget i de første to programmer.

Belastende journalister

Jeg er ikke umiddelbart en type, der laver overskrifter, fordi jeg f.eks. ikke ønsker at udtale mig om de andre personer. Det dejlige ved at komme hjem og mødes med hinanden og de 60-80 andre ex-Robinsoner er, at nu taler vi med hinanden i stedet for om hinanden.
– De andre deltagere ved, jeg er kristen, så der bliver stillet større krav f.eks. til min ærlighed. Jeg skal både stå til ansvar over for mig selv og ove r for Gud. Det er tit både en fordel og en ulempe, fordi jeg stadigt er en del af et spil.
Folk har mange fordomme, men nu ser de en person, der giver den fuld gas – ligesom dem selv. I hører mig ikke prædike kristendom … hele tiden ;-). Men jeg ved, de har filmet en samling, hvor vi sad sammen nogle stykker og bad aftenbøn.
Vi måtte ikke have nogle personlige ting med – heller ingen bibel. Alligevel havde jeg to skriftsteder skrevet ind i min hat. ”Let your hope keep you joyfull. Be patient in your troubles” (Rom 12,12) og ”Jeg lader dig ikke i stikken og svigter dig ikke” (Hebr. 13,5).
Mit Gudsforhold er ikke afhængigt af, at jeg skal lukke min dør for at være sammen med Gud. Han er hele tiden med mig på farten og nærværende i forhold til mine valg. Jeg spørger Ham hele tiden om, hvad jeg skal være villig til at gøre.
Jeg fik lov til at bede for en af pigerne efter en lang dags optagelser, hvor hun havde kraftig hovedpine. Hun blev helbredt lige på stedet. Sådan kastede Gud nogle gaver ned til mig, som jeg bare måtte bruge. Det prøvede jeg også, men har også sovet i andre situationer.

Far blev slået ihjel

– De fedeste oplevelser kan ikke planlægges. De kommer, når man mister en ”smule” kontrol. Det gælder både på rejser og i mit åndelige liv.
– I min relation til Gud er det først, når jeg står på isen, at jeg finder ud af, om det holder. Desværre er vi lidt kontrol-freaks, hvor vi er farvede af, at der skal være styr på det hele. Vi kan leve et ganske sikkert og roligt liv uden at tage de helt store chancer. Det er nemt nok. Men Gud er den, der tæller til 100, når jeg kun tæller til 10, fortæller Anders, der er vokset op på den mørke jyske hede med sin barnetro.
Han mistede sin far dramatisk, da en fuld mand kørte ham ned. Anders var 11 år.
– Vi stod alene 8 børn og en stald fyldt med grise! Det ville mor ikke kunne gøre, uden at Gud var med hende og pga. den store forbøn fra venner og familie. På dette tidlige tidspunkt fik jeg lov til at opleve, at det her med kristenlivet var noget, man kun-ne bruge til noget. Det var ikke bare af navn, jeg var kristen, fortæller midterbarnet, som er nr. 5 i søskendeflokken.
– Jeg ved ikke, hvordan mit liv ville være, hvis far havde levet. Det har formet mig og gjort nogle ting ved mig … Jeg tror ikke, jeg ville have byttet det ud. Jeg har virkelig oplevet, at ”Gud samvirker til gode for dem, som tror på ham”, siger Anders med stor selverkendelse.

Opsøger problemerne

Anders kommer i Lindehøj kirke i Herlev og prædiker indimellem til ungdomsgudstjenesterne. Han er med i ungdoms-/konfirmandklubben – ”Joyzone”, for Herlevs unge rødder. En klub for børn, der ikke har andre steder at komme.
Jeg opsøger ikke problemerne … jo, måske lidt, erkender Anders. Derfor læser han også arabisk om tirsdagen, fordi han regner med at rejse på tværs af Nordafrika og Mellemøsten om godt et år sammen med en kammerat, der er fotograf.
Den kolossale medieinter-esse, der kommer, når Robinson starter på mandag, kan vi bruge til at skabe opmærksomhed om denne tur, siger fundamentalisten fra Sydholdet (specialistholdet).

– Der går efterskole i afskeden i lufthavnen efeter Robinsonekspiditionen. Men vi bliver nok aldrig venner for livet
Angrebet af sandfluer

Da han opholdt sig på Ra-pang-øen ud for Mersing i Malaysia, blev det ikke til så meget 1. divisions volleyball hjemme i Grøndahl-klubben. Og sandfluerne bed for hårdt til, at beachvolley var sjovt.
– Jeg talte en dag 70 bid fra sandfluer på den ene arm og var alligevel ikke den, der var værst angrebet. Og om aftenen kommer myggene. Hvis Djævelen havde skabt noget, må det være sandfluer. Jeg har stadig ar og sår fra nogle af dem, selvom de burde være væk efter tre dage. Men Strix-film fra Sverige passede godt på os. Jeg havde flere lægebesøg på øen, end jeg har haft de sidste 26 år tilsammen!
– Men det var bare varmt. Slå et telt op foran din brændeovn. Sådan føltes det. Øen ligger 250 km. nord for Ækvator. Så vi brugte mest tid i skyggen.
Alligevel har det været nemmere både fysisk, psykisk og åndeligt, end jeg havde frygtet. Man kan faktisk forberede sig mere, end jeg havde forventet. Bare det at være indstillet på manglende sult og søvn betyder, at jeg var klar, fortæller Anders. Men han vil ikke afsløre, hvornår han måtte forlade øen.
150-200 mennesker er i gang med produktionen. Fem hold interviewere mixede rundt på øerne med overdrevent mange kameraer. Jeg blev forkælet af det helt store setup, der har kostet ca. 30-40 mio., slutter Anders Pedersen, der snart starter som Klummeskriver for Udfordringen.