Karlslundes utraditionelle præst fylder 60 år

Sognepræst Helge Pahus, Karlslunde Strand, fylder 60 år på lørdag, d. 30. august.

Helge Pahus fylder 60 år

Det fejres med, at hele menigheden efter gudstjenesten tager på udflugt ud i det blå…
Trods sine 60 år er den utraditionelle præst stadig fuld af indfald og idéer, og han har på en fantastisk måde skabt et stærkt fællesskab omkring kirken i det københavnske for-stadssogn, hvor der både er cafeteria og trykkeri.
Helge Pahus, der voksede op i Sønderjylland, har været præst i Karlslunde Strand mellem København og Køge siden 1971.
Det begyndte i en vandrekirke, en midlertidig barak-kirke, men fra 1980 med udgangspunkt i den nybyggede Karlslunde Strandkirke ved Gl. Køge Landevej.
Jobbet i forstadssognet var det første efter hans embedseksamen fra Københavns Universitet – og det er nu blevet til 32 år.

Utraditionel leder

Helge Pahus er kendt som en utraditionel præst, der ikke er bange for at fatte guitaren eller sætte sig ved flyglet under gudstjenesterne.
Siden midten af 1970’erne har han været en af de ledende skikkelser i „den karismatiske fornyelse“ i folkekirken – en bevægelse, der bl.a. arbejder for at give de nådegaver, der omtales i Ny Testamente, plads også i folkekirken. I Karlslunde Strandkirke giver fornyelsen sig også udtryk i en gudstjeneste præget af rytmisk musik.

Alfa-formand

Efter en studietur til London introducerede Helge Pahus de såkaldte „Alfa-kurser“ i Danmark, og de har siden været hans hjertebarn. Alfa-kurser er korte kurser i grundlæggende kristendom, der afholdes i mange forskellige kirker verden over. Helge Pahus leder Alfa-arbejdet i Danmark og er selv aktiv med et kursus for fangerne i Vridsløselille Statsfængsel.

Fut-fut

Helge Pahus er jernbane- og sporvognsentusiast, og sommerferien tilbringes ofte i Østeuropa – på små jernbaner med gamle skramlende tog.
Helge Pahus er gift med Kirsten Pahus, der er pensioneret læge. Parret har 4 voksne børn og 7 børnebørn.
Selve fødselsdagen tilbringes med familien, men søndag er hele menigheden inviteret på udflugt. Turens indhold skal være en overraskelse, men da de 150 tilmeldte har fået besked på at møde op på Køge Station efter søndagens gudstjeneste, er det nok nærliggende at tro, at de skal på togtur sammen med deres festlige præst.
Henri Nissen