Manden i Sort er død

Country-legenden Johnny Cash, der blev kristen, døde i fredags, kun 71 gammel.Johnny Cash var en af de helt store; målt efter mængden af indspillede sange og albums måske den allerstørste.Han var „Manden i sort“, fordi han yndede at klæde sig i sort tøj. I nummeret Man In Black – et nummer der blev hans „kendingssang“ – be-grunder han sit sorte tøj med, at han vil minde os om bl.a. verdens fattige og fængslede, om de ensomme og oversete – og som han så også synger: „I wear the black for those who never listen to the words that Jesus said“.
For ham betød det, Jesus har sagt, ganske meget, så meget, at han er blevet rubriceret som fundamentalistisk kristen.
Siden sin omvendelse i slutningen af tresserne har han ikke lagt skjul på sin overbevisning. Han var så åbenmundet og kompromisløs med sin tro, at han blev stødt mere eller mindre ud i kulden. Så det er ikke helt uden grund, at han kom til at pryde forsiden af den bog, Scandinavia udgav i 1983 om 13 kristne musikere, og at artiklen om ham kommer som den første – til trods for, at bogen også har portrætter af prominente navne som Bob Dylan og Cliff Richard.
Johnny Cash havde sin storhedstid i 1960’erne, efter at han havde fået sit gennembrud midt i 50’erne med I Walk The Line. Fra det store årti huskes han især for de to albums, han lavede i forbindelse med koncerter i to berygtede fængsler, Folsom Prison og San Quentin. Inden da havde han været ude i et stort alkohol- og pillemisbrug, som han imidlertid blev reddet ud af, ikke mindst takket være June Carter, som han bliver gift med i 1968.
Johnny Cash fik en ny storhedstid mod slutningen af sit liv, da han i 1994 indspillede den første af fire cd’er med fællestitlen American Recor-dings, albums der er blevet kaldt mesterværker. Også på disse cd’er skinner det igennem, at han var kristen. Den sidste af de fire, der udkom for mindre end et år siden, åbnes med, at Cash læser op af Johannes’ Åbenbaring – som indledning til titelnummeret The Man Comes Around.
I maj døde June Carter, og der skulle altså ikke gå lang tid, før hendes berømte ægtemand, der allerede da var svækket af sygdom, fulgte efter – og blev „man in white“.