En munk kom forbi

Broder José-Ramon var på besøg fra Taizé og deltog i aftenbøn i Århus Baptistkirke. 150-200 mennesker havde fundet vej til kirken
Et stort kors med et billede af Jesus står ved prædikestolen. Overalt er der levende lys, som gør salen varm og indbydende. Den første sang når ud i rummet og stiger op som røgelse fra de mange samlede mennesker. De fleste har lukkede øjne og bøjede ansigter. Sangene er korte og gentages mange gange. Efter sangen er der stille et stykke tid. Broder José-Ramon har lagt sig fremover med ansigtet mod jorden. De mange mennesker lader stilheden vare i lang tid. Broderen sætter sig op igen. Han har en lang hvid kjortel med hætte på. Håret er mørkt, tæt og kortklippet.

Broder José-Ramon fra Taizé-klosteret i Frankrig ledte aftenbønnen i Baptistkirken i Århus. Foto: Claus Mølbæk

Danskere søger Gud

Broder José-Ramon, 37 år, er på besøg fra Taizé-klosteret i Frankrig. Han er fra Puerto Rico og blev en del af broderfællesskabet, da han var 18 år. Han har været i København og Odense og er nu nået til Århus. Det er første gang, han er i Danmark, og han er glad for at være her.
– Der er mange folk, som søger efter Gud og er interesserede i bøn. De kristne vil også gerne finde nye måder, hvorpå de kan udtrykke deres længsel efter Gud. Folk vil gerne give næring til deres Gudsforhold. Mange kristne i andre lande reagerer med håbløshed, frygt og bekymring overfor de ting, som kirken står overfor, men her bliver folk ved med at søge Gud, siger han.

Stilheden bliver hængende

Udenfor er det mørkt, og vinden rusker i et spinkelt træ. Hvad der sker udenfor, bemærkes ikke af de forsamlede syngende mennesker. Den næste sang er en bøn om, at Gud må høre bøn og være nær. En stor mand ved væggen lukker øjnene og synger med, mens han løfter hænderne. Han får inderlige rynker i panden, mens han bevæger læberne.
– Kristus kalder kirken til at være vidner om de gode nyheder. Mænd og kvinder har brug for at vide dette. Vi er kaldede til at være gode nyheder og til at være en velsignelse for andre. I vores samfund i dag er der brug for håb og for grunde til at håbe. Evangeliet vil bringe gode nyheder og håb til folk, siger Broder José-Ramon.
De sidste stemmer og toner dør ud, og stille begynder folk at samle sig sammen og rejse sig. Her og der lyder der dæmpede stemmer. Nogle sidder stadig stille med lukkede øjne. To giver hinanden et knus. Det er, som om stilheden kun langsomt løfter sig, og den bliver længe hængende her og der.
Aftenbønnen med Broder José-Ramon var arrangeret af Århus Baptistkirke og Økumenisk Ungdom. Der er Taizé-bøn hver søndag aften i Århus Baptistkirke.