Mandens ønskeseddel til kvinden for det nye år

Mænd er generelt mere tilfredse med deres ægteskab end kvinder.
Men alligevel har også mænd ønsker til deres ægtefælle, skriver ægteskabsrådgiverne Ruth og Hans-Joachim Heil

”For mig er min kone det mest geniale, Gud har udtænkt til mit liv. Mit ønske? At hun altid vil være ved min side!” Også det synspunkt kom frem.
Hver enkelt mand har helt sikkert sine egne behov. Men prøv at vise listen nedenfor til din mand og lad ham vælge sit eget ønske!

Jeg ønsker mig en kærlig modtagelse. Når jeg i starten af vores ægteskab kom hjem, var jeg altid ventet. Ofte løb du mig endda i møde i døren. Jeg følte mig velkommen. Det ville være dejligt, hvis du igen ville give udtryk for, at du er glad, når jeg kommer hjem, og at det er godt, at jeg er der.

Prøv at være lidt mere præcis. Egentlig har jeg allerede opgivet at komme til tiden, når vi sammen skal være et sted. Det lykkes dig igen og igen at komme for sent. Det ærgrer mig. Jeg ved, at du har meget at se til. Men jeg ville ønske, at jeg kunne regne med lidt velvilje fra din side, så at vi ikke jævnligt kommer for sent.

Jeg vil gerne mærke, at jeg er vigtigere end vore børn. Du synes altid at have tid til vore børn. Når de vil noget, afbryder du til enhver tid vores snak. Jeg ville blive glad, hvis du tog mig mere alvorligt. Jeg beder dig om at vise, at jeg er vigtigere for dig end vore børn.

Jeg beder dig ganske enkelt om igen at sige tak, når jeg har gjort noget for dig! Desværre er dette ord næsten helt strøget af vores hverdagssprog. Vi ”fungerer” begge kun. Jeg længes så meget efter ord for anerkendelse, tak og andet – når noget er gået særlig godt – efter ros.

Overfald mig ikke med snak, straks jeg kommer ind ad døren. Giv mig et pusterum, når jeg kommer hjem fra arbejde. Oplysningerne om børn, forældre, naboer og menighed er ofte så koncentrerede, at jeg slet ikke kan opfange det hele. Måske kan du sortere det lidt, før du begynder at fortælle. Og skrive det vigtigste ned til mig, så jeg ikke glemmer det.

Kom med konkrete forslag i stedet for bare at give udtryk for utilfredshed! Når der er noget, der går dig på, forekommer det mig, at det er mig, der gør alting forkert. Ofte lukker jeg så helt af, for jeg ved, at jeg jo alligevel ikke kan ændre noget. Mange gange har jeg slet ikke nogen anelse om, hvad der er årsag til din irritation. Jeg har indtryk af kun at blive overdænget med skyldfølelse og blive konfronteret med ting, jeg har undladt at gøre. Det ville være en hjælp for mig at vide, hvad jeg helt konkret kan ændre. Så har jeg en ærlig chance for at leve op til det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Giv mig tid til at tænke, når du kommer med forslag til forandringer! Du har sagt, at du gerne vil have, at jeg træffer beslutninger og tager ansvar for dem. Det ville være en hjælp for dig, mente du. Men jeg behøver tid til at tænke tingene igennem. Hvis jeg ikke reagerer med det samme, bebrejder du mig, at jeg ikke træffer beslutninger. Men ofte har jeg slet ikke haft tid til at tænke sagen igennem.

Gør dig lidt i stand for mig. Måske føler du, det er et krænkende forlangende. Du arbejder så hårdt, kører børnene i skole, trøster den lille, skal få tingene til at hænge sammen for vores beskedne indtægt …. og så skal du oven i købet også se velplejet ud.
Nej, du behøver ikke se ud som en udstillingsdukke. Men af og til ville det være dejligt, om du kom mig i møde i en af dine smarte dragter eller måske overraskede mig med en særlig natkjole – helt uden nogen særlig anledning.

Ryd mere op! Også det, tænker du måske. Hele dagen forsøger du at holde orden, og børnene ødelægger det hurtigt igen.
Men når jeg til tider næsten ikke kan overkomme mit arbejde, er der ofte sådan et virvar inden i mig, at en ryddelig stue beroliger mig. Jeg kan godt forstå, at det ikke er let. Men måske kunne du rydde op omkring mine yndlingspladser, f.eks. rydde sofabordet, før jeg kommer hjem. Eller du kunne lægge avisen på samme plads hver dag. Hvis den så samtidig ligger i samme rækkefølge, som den blev leveret i, ville bare det være en smule himmelsk for mig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg beder dig om at bede sammen med mig. Du synes at have en let tilgang til bøn. Jeg kan ofte slet ikke finde på ord at sige, men begynder bare at bede. Hvis du ville bede sammen med mig, kunne vi lægge vore fælles anliggender frem. Bed også for mig, at jeg må blive den mand, som Gud vil gøre mig til.

Jeg vil ikke være en tigger, men gerne behandles som en elsket person. Ofte forekommer det mig, at jeg slet ikke eksisterer i dit liv. Altid er der noget arbejde, der skal gøres, børn, der har brug for os – og andre forpligtelser. Men jeg vil ikke bare være den mand, der ordner alt. Jeg vil også gerne være din elskede – en, du har tid til, hvis selskab du længes efter.

Begynd at le igen og bebrejd mig ikke hele tiden mine fejl. Smil lidt til mig indimellem; det ville give mig en fornemmelse af, at jeg gjorde dig en smule lykkelig. Så kunne jeg gå lettere på arbejde. Ofte er jeg ganske enkelt en gnavpotte. Tag ikke det, jeg siger, så højtideligt. Og vær sød ikke at bebrejde mig mine fejl så lang tid efter.

Giv mig tid! Giv mig et frirum til min hobby. Mit akvarium er en ond drøm for dig, ved jeg. Men jeg kan godt lide at se fiskene glide roligt gennem vandet. Det virker beroligende på mig. Jeg kunne ønske mig, at du engang imellem ville sidde sammen med mig og pludselig se, at en ny fisk er kommet til.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skriv selv ned

Og nu, kære ægtemænd, er det jeres tur. Skriv ned, hvis der mangler nogle ”ønsker” på listen. Og kryds det af, som I vil sige til jeres ægtefæller.
Måske kan I få tid til en god snak. Og husk, at vi alle længes efter at blive accepteret, også med vore fejl og begrænsninger.
Ofte tager mennesker det gode for en selvfølge og påtaler fejlene. Men jeg hørte engang en sige, at der skal fem positive udsagn til at udligne et negativt. I Bibelen formulerer Jesus det således: Giv, så skal der gives jer. (Lukas 6,38). Den, der giver noget godt, vil i sidste ende også få noget godt.

Hans-Joachim und Ruth Heil er forældre til ti børn og arbejder med ægteskabsrådgivning. Fra det tyske kvindeblad Lydia, 1/2004.