Snak fornuftigt med dig selv

I denne 6. og næstsidste del af vores 7-ugers kur imod bekymringer lærer vi at undgå negativ selvbekræftende snak, som holder os fast i negative tanker og bekymringerVi gennemgår i disse uger en 7 ugers kur imod bekymringer. Kuren bygger på den kristne psykolog dr. Archibal Harts undervisning.Denne gang skal vi se på det, man kalder self-talk – snak-med-sig-selv. Det er de tanker og indre samtaler, vi fører med os selv. I virkeligheden er disse indre samtaler med os selv ansvarlige for tendensen til at bekymre dig.
Prøv at notere enhver samtale ned, du har med dig selv om ægtefælle, børn, chef, ansatte, præst eller venner. Du vil nok blive overrasket over, hvad du kan finde på at sige til dig selv. Det er først, når vi ser disse tanker skrevet ned, at det irrationelle bliver klart.

Selvbekræftende snak

Tænk over følgende karakteristika ved samtaler med sig selv:
· Snak-med-sig-selv har en tendens til at være følelsesladet. Den udspringer af fortræd (virkelig eller tænkt) og næres af andre følelser.
· Snak-med-sig-selv næres af en livlig fantasi. Den har sjældent hjemme i virkelighedens verden. Den overdriver og gør os sarte følelsesmæssigt.
·Snak-med-sig-selv overgeneraliserer. Den tager én lille begivenhed og prøver at bevise, at alting er sådan.
· Snak-med-sig-selv er irrationelt og ulogisk det meste af tiden. Den lever bedst af tvivl og usikkerhed og er sjældent tilfreds med virkeligheden.
· Snak-med-sig-selv fører gerne til en „overdramatisering“ af alting. Den ender altid med erklæringer som f.eks.: Jeg er en ulykkesfugl, jeg er forfærdelig, ingen kan lide mig.
· Snak-med-sig-selv er ofte selvmedlidende og egoistisk. Du er centrum for samtalen og offer for al fornærmelse, og du kan lide at svælge i din ulykke.
Denne uges opgave fra dr. Hart går ud på at forbedre vores snak med os selv.
– Sunde og raske mennesker med succes kan erkende og standse deres negative snak med sig selv, mener Hart.
– De kan analysere indeholdet og argumentere, kassere det latterlige og indbildte, afprøve virkeligheden og foretage sig det, der er nødvendigt. Eller de kan tilføre snakken sundere og mere realistiske ideer. Dette forhindrer, at de bliver påvirket af plagsomme tanker.

Læs undervisning fra:

Uge 1 – Tryk her

Uge 2 – Tryk her

Uge 3 – Tryk her

Uge 4 – Tryk her


Artiklen fortsætter efter annoncen:Uge 5 – Tryk her