Hvis livet var E45

Af Arne Hørlück Høeg Udsendt som volontør af Impact
Af Arne Hørlück Høeg
Udsendt som volontør af Impact

Jeg vil skynde mig at sige, at ingen trafik i Honduras minder om E45 hjemme i Danmark. I Honduras er vejene ofte voldsomt trafikerede, bumpede og i det hele taget ikke særlige bekvemmelige at køre på. Man kommer hurtigt til at savne den lethed og luksus, det er at bo i Danmark.

Men samtidig gror der noget frem i dette land, jeg aldrig har set hjemme. Folk kan ikke bare sætte livet på autopilot og læne sig tilbage. Efterhånden har jeg været på børnehjemmet Manuelito i en måned, og jeg oplever, der går en nerve af livsnødvendighed gennem stedet.
Børnene på Manuelito kommer fra et liv på gaden, og var de ikke blevet taget ind på børnehjemmet, havde deres liv set markant anderledes ud i dag. En aften var vi en flok samlet for at høre en af børnenes vidnesbyrd. Drengen havde samlet mod længe for at turde fortælle os om sin fortid. Og med god grund. Hans historie indebar at være hjemløs som femårig, forladt og udstødt. Han fortalte om dengang, han kom til børnehjemmet og personalet tog imod ham. Så sagde han eftertænksomt ”De gav mig en madras, de gav mig mad og de kendte mig ikke”. De elskede ham uden at kende ham.
Jeg så for mig, hvordan Jesu bud var gået i opfyldelse ”Helbred syge, opvæk døde, gør spedalske rene… I har fået det for intet, giv det for intet” (matt. 10,8). Disse folk delte deres rigdom med denne dreng for at han kunne få et trygt hjem. Og de gør det stadig hver eneste dag. Der er ikke tale om, at nogen fra personalestaben lever et ukompliceret og let liv, men de har valgt at dedikere deres liv og ressourcer til børnehjemmet for at give disse børn en chance til. De har valgt at give afkald på det ”nemme” liv, give ud af deres rigdom for således at give børnene del i verdens rigdom. Jeg tror vi, er kaldet til at leve efter de enkle bud, som er så svære at opfylde.

Måske bør man spørge sig selv: Hvor er min afkørsel fra E45? Hvordan kan jeg besværliggøre mit liv for at forbedre andres?