Lisa redder sexslaver i Asien

Det begyndte med en ærlig bøn, men nu 14 år senere har Lisa Samuelsen reddet mere end 600 asiatiske kvinder ud af sexhandel. Næste weekend taler hun på kvindekonferencen Forvandling i København.

– Blot det sædvanlige drama, udbryder Lisa Samuelsen, da hun kommer op ad trappen i opgangen, hvor kvinderne venter. Nøglen ligger på den anden side af den låste dør efter nattens mission i det omkringliggende Red Light District.

Lisa giver sin mandlige kollega, en lille, spinkel kineser, tegn til at bryde døren op. To mislykkede forsøg på at løbe dobbeltdøren ind efterfølges af et par hårde spark i bedste James Bond-stil, før dobbeltdøren brager op, og kvinderne vimser ind.
Lejligheden ligger i en almindelig opgang i Yangon, Myanmar (Burma), men adressen er skjult, da pigerne er tidligere handlet og flygtet fra bagmændene. Nogle har været solgt eller fanget i prostitution, mens andre blev snydt, da de sagde ja til en almindelig jobannonce og i stedet blev solgt som brude til udlandet.
– En af de kvinder, vi for nyligt reddede, blev solgt til et bordel i Thailand som 11-årig af sin fætter. I tre år blev hun voldtaget dagligt af op mod 30 mænd. Ingen lyttede til hendes tårer og bønner. En dag fik hun så mange tæsk af en kunde, at hun flygtede, fortæller Lisa Samuelsen.

Flere på ‘ventelisten’

Hver uge er Lisa Samuelsen og hendes team i byens Red Light Distrikter med sin sorte van, hvor hun tilbyder gratis HIV-test og måler blodtryk.
– I går aftes var der en hel kø foran bilen, siger hun og fortsætter:
– Det utrolige er, at vi får 15 minutter alene med kvinden – uden bordelejeren – hvor hun kan fortælle os sin historie om, hvordan hun er endt og nu fanget i prostitution.
Det er også her, Lisa Samuelsen tilbyder kvinderne en vej ud.
De reddede kvinder bor i nærheden i et hemmeligt shelter, men der er behov for endnu et. I går måtte de afvise to kvinder, fordi de ikke har mere plads.
Når kvinderne først er reddet, begynder en lang vej tilbage til et liv med værdighed og frihed – og for flere af dem også til et nyt liv som kristen. Det vender vi tilbage til.

Kærlighed og gratis gaver

For det hele begyndte et helt andet sted, nemlig i Kina for 14 år siden, hvor Lisa Samuelsen sammen med sin danske mand Søren og tre børn flyttede til for at arbejde som missionærer efter først at have arbejdet i Israel og Nepal.
Der var allerede stor missionæraktivitet i området, så Lisa spurgte Gud, om der var et område, hvor han endnu ikke var repræsenteret, hvor hun kunne udfylde en plads.
– To uger efter spurgte Gud mig: ”Vil du gå til de prostituerede, alfonserne, bordelejerne og ofrene for menneskehandel, og vil du gå til red light distrikterne i de byer, jeg sender dig til, og repræsentere min kærlighed? Vil du fortælle dem, at jeg er for dem, ikke imod dem, og at jeg ønsker at give dem en ny chance?”
Efter tre måneder med én ugentlig bønnevandring i området følte Lisa, at de skulle købe 400 gaver og give til folk i området. Det blev en indgang til hele miljøet og mafiabosserne dér.

– Gud gav os velvilje overalt, og jeg tror, det var fordi, Han havde bedt os om at repræsentere sin kærlighed og ikke om at fortælle folk, at de skulle stoppe, eller at vi ville ringe til politiet. Gud var tydeligvis langt mere indstillet på, at dette skulle lykkes, end vi var. Derfor oplevede vi også meget hurtigt mirakler.

Mafiaboss møder Jesus

Et eksempel var en kvindelig mafialeder med to bordeller, som Lisa inviterede ud at spise. Kvinden var stærkt bevogtet af bodyguards med tykke guldkæder om halsen, da Lisa fik et profetisk ord. Det virkede latterligt i sammenhængen, men til sidst spurgte hun kvinden; ‘Hvad er du bange for? Jeg har fornemmelsen af, at du er bange for noget, og det vil jeg gerne snakke med dig om.’
Kvinden sendte alle sine folk ud og forklarede, hvordan en af hendes piger havde fået skåret halsen over af en kunde. Hun havde set hende i øjnene, mens hun døde, hvilket i kinesisk overtro betyder, at hun vil blive hjemsøgt af pigens ånd. Mafialederen var skrækslagen og havde hyret en masse bodyguards for at beskytte sig mod ånden.
Lisa forklarede, hvordan Jesus var stærkest i det åndelige hierarki. Han kunne beskytte hende. Kvinden endte med at invitere Jesus ind i sit liv og solgte sidenhen sine bordeller.

Dømmer dem ikke

– Havde jeg haft mit kristne filter, havde jeg nok set hende som en dårlig kvinde – hun solgte jo andre kvinder – og forholdt mig dømmende overfor hende. Men så havde hun nok heller ikke åbnet sig for Gud, siger Lisa Samuelsen og uddyber:
– Gud ønsker ikke blot at redde kvinderne, men at forvandle hele miljøet omkring denne forfærdelige menneskehandel. Vores vision er at få en god relation til dem, vi hjælper. Det giver os taleret i deres liv. Og typisk fortæller vi om det uforløste potentiale, vi ser. For jeg har indset, at de fleste i trafficking faktisk ikke hader kvinder, men derimod er entreprenører, som måske ikke ser andre muligheder for at tjene penge. Derfor sætter vi os også ned med de ‘store fisk’ for at høre om deres drømme. En af alfonserne tog det os syv år at hjælpe.

Smykker er vejen ud

Tilbage i lejligheden i Yangon er varmen tung og fugtig. Lisa Samuelsens kontor er simpelt indrettet med to skriveborde og plasticstole. En hvid opslagstavle er fyldt med smykker, som kvinderne sidder og producerer i det tilstødende lokale. En anden væg bærer et landkort over Yangon med to røde cirkler, der markerer byens Red Light distrikter, flankeret af fotografier af Lisa sammen med kvinderne fra gaden.
– Det er utroligt, hvad Gud har gjort, og hvordan det er vokset, siger Lisa Samuelsen begejstret.
Lejligheden er den fjerde i rækken af asiatiske smykkeværksteder i Lisa Samuelsens organisationen Eden Ministry. Smykkerne sælges i mere end 30 lande, heriblandt Danmark, og er afgørende for, at kvinderne ikke ender tilbage i prostitution, men kan overleve med en anden indtægt. Får de alt givet, forstærker det blot offermentaliteten.

Halvdelen bliver kristne

– De er typisk meget sårbare socialt og følelsesmæssigt, og de fleste har posttraumatisk stress-lidelse. Hvis ikke vi tager hånd om det, vil de nemt ende tilbage i prostitutionen. Oplevelserne præger naturligt nok alt i deres liv. De får flashbacks og tillidsproblemer, ligesom de føler, at alle kan se deres skam, som var det tøj udenpå deres krop. Derfor holder vi kurser om selvværd, fremtidsmål og ‘kropsopmærksomhed’, fordi de typisk ‘frakobler’ sig deres egen krop mentalt i et forsøg på at overleve prostitutionen, siger Lisa Samuelsen, der er uddannet psykoterapeut i England.

Cirka halvdelen af de kvinder, de redder i Asien, ender med at blive kristne, og det er netop dem, der rehabiliteres bedst, forklarer Lisa Samuelsen.
– De, der har en oplevelse af Jesus og får en relation med ham, bliver mest succesfuldt helbredt. For Jesu mandat er jo netop at helbrede de sønderknuste og forbinde deres sår – og alle disse kvinder er sønderknuste.

Fakta:

Eden Ministry er en del af organisationen Mercy Outreach Danmark, som bl.a. støttes af København Vineyard og Nexø Frikirke. Udover at redde sexslaver hjælper de gadebørn og andre udsatte grupper i Nepal, Kina og Myanmar. Læs mere på: mercyoutreach.dk