– Den forklaring der gi’r mest mening

Fire unge fortæller, hvorfor de har valgt at leve som kristne og gå imod det, der ellers er mainstream i Danmark.

Natasha i ’Danmarks Modigste’. Foto: TV3

Natasha Ivanova, 30 år, selvstændig og deltager i ’Danmarks Modigste’ på TV3.

– Inden jeg blev kristen, havde jeg aldrig troet på Gud, været en del af en kirke eller været sammen med kristne.
Trods en barsk start på livet med svigt, manglende kærlighed og støtte var jeg blevet en ung, stærk og selvstændig kvinde, en livsglad mor til en dejlig datter, havde taget en diplomuddannelse, havde en velfungerende virksomhed, masser af venner og fed livsstil med parkour-sporten, eventyrlige rejser, foredrag og økonomisk sikkerhed.

Og så en gang efter en fantastisk dag i Schweiz, knækkede jeg pludselig sammen i gråd, overvældet af taknemlighed over medgangen i mit liv. Hvorfor skete det her for mig? Hvad havde jeg gjort for at fortjene det? Det blev starten på et kald til at søge noget større.

En fortid, der var lagt på hylden for længst, og en barsk opvækst i Rusland, som var en 20 år gammel historie, havde stadig kontrol over ”hvem jeg var”, og spøgte i mine tanker og på den måde, jeg så mig selv på. Over den næste periode mødte jeg flere kristne parkour-atleter og oplevede sammen med dem en kærlighed og anerkendelse og den familie, jeg aldrig har haft. Så på et tidspunkt spurgte jeg simpelthen inde i mig selv: ”Jesus – hvis du er real, og er den Gud, jeg mærker inde i mit hjerte, så giv mig et tegn, så jeg kan give mig 100% til dig”. Den efterfølgende uge oplevede jeg så mange ting, der bekræftede for mig, at han er til: Praktiske ting, der bare faldt i hak, en indre fred og følelsesmæssig helbredelse.

– Siden har jeg fået ”JESUS in my face” hver dag, og han har aldrig skuffet mig eller været fjern i mit liv. Der går ikke en dag, uden at jeg mærker Helligånden. Jeg er taknemmelig, stolt og begejstret for at følge i hans fodspor og følge hans undervisning om, hvordan Gud ønsker, vi lever på denne jord.

Det er 3 år siden, Natascha valgte Jesus. Hun er stadig selvstændig med sin virksomhed Street eXpression, der tilbyder en kombination af foredrag og parkour-workshops. Hun kommer i Hillsong Church i København.

 

Daniel Ireland

Daniel Ireland,19 år, går i 3.g på Randers Statsskoles gymnasium. Daniel har netop genvundet U21-titlen som Danmarksmester i brydning:

– Jeg tror på Jesus, på grund af det jeg har hørt og oplevet i mit liv, særligt til møder og gudstjenester de sidste par år. Når der er bøn eller lovsang, mærker jeg en fred, en tilstedeværelse og et nærvær af Guds Ånd, som bekræfter for mig, at han er til.

– En fysiklærer på gymnasiet viste os engang nogle videoer, som for ham viste, hvordan man kan udelukke Gud. Det satte selvfølgelig gang i nogle tanker og fik mig til at søge videre og tænke mere over det. Jeg læste Bibelen og andre bøger om at være kristen. Når jeg rent logisk tænker over en forklaring på jordens eksistens, er det ”Gud- forklaringen”, der giver mest mening for mig.

En bekræftelse

– For et par år siden havde jeg en periode, hvor jeg havde det lidt svært og havde mange tanker om tro og liv. Til et møde kom en person hen til mig, som jeg aldrig havde set før. Hun begyndte at tale lige ind i min situation, om de ting jeg stod i, og sagde, at Gud var med mig. Og så oplevede jeg bare en fred og en kærlighed og en følelse af at være ”fyldt”.

 

Elisabeth Fryd

Elisabeth Fryd, 21 år, blev student i 2015. Efter et år som volontør i Sydafrika arbejder hun nu som pædagogmedhjælper, inden hun til sommer flytter til København for at studere:

– Tro er i grunden tillid, og der er flere grunde til, at jeg stoler på og sætter min lid til Jesus, ligesom der oftest er flere grunde til, man har tillid til en ven. Både det man faktuelt ved om ens ven, ens erfaringer med ham eller hende og det følelsesmæssige aspekt af venskabet er alt sammen ting, som ligger til grund for ens tillid.

– Jeg stoler på Jesus i mit hoved, fordi der ganske enkelt er så meget historisk belæg, bibelske ’forudsigelser’ ( profetier) og gode filosofiske argumenter for hans eksistens og genopstandelse (selvom det, når man først hører det, lyder som noget pjat – men det er en undersøgelse værd).

– Jeg stoler på ham, fordi jeg har haft nogle oplevelser i mit liv, hvor jeg har erfaret, at han har grebet helt ekstraordinært ind. Men selvom det intellektuelle og mine erfaringer er vigtige for min tro, så er det, som er allervigtigst og størst for mig, at Jesus elsker ubetinget. Det er også her, mine egne følelser bliver særligt involveret. Vi mennesker elsker så betinget, men han elsker os så urimeligt ubetinget – og netop dét er mere overnaturligt end noget mirakel.

– Han ser det hele – både skraldet og guldet i mig – og døde lige villigt for mig. Det forstår jeg slet ikke. Og fordi jeg ikke forstår det, må jeg tro det.

 

Tobias Groen, 18 år, Aars.

– Historikere har påvist, at Jesus levede på jorden

Tobias Groen, 18 år, går i 1. g på Vesthimmerlands Gymnasium:

– Hvorfor tro på noget, der ikke kan ses med det blotte øje? Hvorfor rette sit liv efter en Gud, som ikke virker til at være synlig med det fysiske øje? To gode spørgsmål, jeg vil forsøge at svare på.

– Jeg tror på Gud, og det gør jeg af flere grunde. En af dem er, at historikere har påvist, at der var en mand ved navn Jesus, som levede på jorden for godt og vel 2.000 år siden. Og hvorfor var Jesu disciple villige til at dø for deres tro på Jesus som Guds søn, hvis de havde løjet om Jesus og hans opstandelse?

– Ser jeg tilbage på mit liv, har Gud altid været der! Fx da min morfar pludseligt døde af hjertestop, og alle var dybt knuste, oplevede jeg en overnaturlig styrke, som bar mig igennem den svære tid!

Når jeg oplever mig ensom og forladt, da er Gud der altid for mig! Når jeg beder om hjælp, synes jeg altid, at jeg klarer den!
Dertil kommer, at jeg ved, at han aldrig vender mig eller dig ryggen – men at han elsker os, lige meget hvad! Derfor tror jeg!