Niels Christian Hvidt ramt af alvorlig cykel-ulykke

Indlagt til intensiv behandling på Skejby Sygehus.

(Læsetid: 4 minutter)

Professor Niels Christian Hvidt, som forsker specielt i troens betydning for helbredelse ved Odense Universitet, har været ude for en grim ulykke, da han trænede på mountain bike.

Han fortæller selv om det fra sygesengen på engelsk via stemmegenkendelse på sin facebook-side. I oversættelse lyder teksten:

Som du måske har hørt, havde jeg sidste mandag den 5. august en slem Mountain Bike-ulykke.

Jeg faldt henover styret og landede på bagsiden af ​​mit hoved, hvor jeg brækkede fire nakkehvirvler og måtte under behandling.

Hvirvlerne er nu fikseret med 2 x 4 skruer, der trænger ind i rygsøjlen bagfra. Disse rækker med skruer er forbundet lodret med to stænger, alle titan.

Lå alene uden at kunne føle underkroppen

– Da jeg først landede efter ulykken, kunne jeg ikke føle min underkrop. Kunne ikke føle mine ben eller noget under mit bryst. Jeg følte mig som en stor kold fisk, der blev smidt på et bord.

Så mange tanker og følelser gik gennem mit sind og hjerte.

Det lykkedes mig at vende mig, så jeg kunne ligge på ryggen og kunne bare se opad og overveje situationen. Ville jeg være halt for evigt? skriver Niels Christian.

– Det kan være svært at forstå, kan virke fromt eller opblæst, selv for mig, men i løbet af hele denne tid, på trods af vanvittig angst, følte jeg en tilstedeværelse af fred i hjerte og sind, og jeg var i stand til at overgive alt til Gud. I det øjeblik betød dét at opleve Guds nærvær alt, fortæller han.

Følelser i tæerne

– Efter et stykke tid begyndte mine tæer at bevæge sig lidt, og jeg følte mig lettet og fik tillid til, at følelsen kunne komme tilbage.

Jeg kunne kun bevæge fingre og arme med store vanskeligheder – og nerverne i mine arme og hænder brændte som napalm.

Det lykkedes mig at ringe til alarmtjenester, der var nok batteri og dækning på min telefon, og efter temmelig mange vanskeligheder med at finde mig på strækningen, blev jeg ført med ambulance til Skejby hospital, fortæller Niels Christian Hvidt, som omtaler alle sundhedspersoner som fantastiske.

Fortsat smerter

– I øjeblikket er smerter det største problem. At stå op i mere end et minut er en ganske stor udfordring med risiko for at besvime.

Jeg har langt fra den samme styrke i mine hænder som før. En tur på hospitalet i kørestol er, hvad jeg kan klare på en dag.

Men tingene ser ud til at blive bedre. Så jeg forventer ret lang tid med rehabilitering, men med virkelig gode chancer for restitution, så jeg kan være tilbage og nyde jeres selskab, skriver han til vennerne, hvoraf mange – både danske og udenlandske – har sendt venlige hilsner og lovet forbøn.

Efter Skejby sygehus regner han med at skulle undersøges yderligere på det specialiserede neurorehabiliteringscenter i Viborg.

Han er nu ude af intensiv behandling og forventer at blive overført til Odense Universitets Hospital i løbet af få dage.

Her bor han sammen med sin familie:

– Elisabeth har været forbløffende med sin støtte og kærlighed. Også drengene, min søster og mor og resten af ​​min familie og venner har været fantastisk i deres pleje og kærlighed, slutter han.

Betydningsfuld forsker

Udfordringen har ofte skrevet om N. C. Hvidts forskningsresultater for fx Kræftens Bekæmpelse, som bl.a. viser, at troende kristne i gennemsnit lever væsentligt længere og har færre af de alvorlige sygdomme end den øvrige befolkning.

Hvidt er uddannet som cand.theol. og har en theologisk doktorgrad fra det meget anerkendte italienske Pontifical Gregorian University. Han har undervist på flere europæiske og danske universiteter og holder ofte foredrag i foreninger. Han har også skrevet bogen ”Mirakler”, hvor han beskriver nogle mirakuløse eksempler indenfor den katolske og ortodokse kirke.

Han er nu flyttet til Forskningsenheden for Almen Praksis på Odense Universitet, hvor man arbejder med at overføre forskningsresultaterne til praksis i sundhedsarbejdet.

Læs også