Tusind børn til kirkernes MaxDag

Efterskole-elever fra Euroclass i Kolding var med til at booste kirkernes MaxDag på Bornholm, som sluttede med en vandkamp på torvet.

Elever fra efterskolen Euroclass nød at være med til den bornholmske MaxDag.

Kørebanen på Lilletorv i Rønne blev spærret af, og 57 aktiviteter gik i gang på torvet, på gaderne, i de lokale kirker, der ligger i gåafstand. Den 1. september var Lidia Baan på 16 år i byen sammen med et hold af elever fra Euroclass.

I en hel dag forinden havde de slæbt borde, stole og forberedt materialer til alle aktiviteterne. I løbet dagen kom omkring 1000 børn forbi og fik armbånd på, så de kunne prøve alle de gratis aktiviteter.

– Det var mega fedt! Jeg var med i en trafikskole, hvor vi skulle skrive kørekort til de små børn, fortæller Lidia, der står tilbage med en masse gode oplevelser.Både af samarbejdet med de mange frivillige om at lave et kæmpe event, men også nogle særlige øjeblikke.

– Det var fedt, da der kom nogle udlændinge hen til mig og spurgte, om aktiviteterne var gratis. Og det kunne jeg så sige, at de var.

– Men vandkampen til slut var også ret god. Så fik man også lidt mere sjov med børnene. De kunne kaste vand på hinanden og smide lederne i vandet, siger Lidia Baan.

Fra 50 til 1000 på 10 år

For ti år siden startede et samarbejde mellem Missionsforbundet, Baptistkirken og Pinsekirken i Rønne. Alle kirker havde et børnearbejde om søndagen, men manglede et tilbud i ugens løb. De startede klubben SuperMAX.

– Så kom Euroclass forbi og tilbød deres hjælp, og vi tænkte, at vi ville lave et ekstra event og kalde det Maxdag, fortæller Noah Bay Mogensen, der står i spidsen for arrangementet.

Første gang kom der 50 stykker. Og det blev til en fast årlig begivenhed, hvor Euroclass kom og hjalp med opsætning, afvikling af arrangementet og med at rydde op bagefter. Samtidig voksede SuperMAX til flere fælleskirkelige arbejdsgrene. 5 klubber for alle aldersgrupper mellem 0 og 30 år, to fodboldklubber, en bibelskole og en lovsangsgruppe.

For de tre lokale kirker har Maxdagen klart været med til skabe hul igennem til byen.

– Mange hundrede børn fra byen deltog hvert år og lærte os at kende. Men det store genembrud kom sidste år, hvor vores facebook-opslag pludselig eksploderede. Vi voksede fra 2-300 deltagere til 1000 børn og havde slet ikke medarbejdere nok.

Igen i år dukkede der omkring 1000 børn op foruden deres forældre. Men nu var de tre kirker bedre rustet og havde skaffet ekstra hjælp fra forældre og teenagere, så de var 136 medarejder inklusive holdet fra efterskolen i Kolding.

– I mange år har Euroclass været grunden til, at vi kunne holde det. Selv nu, hvor det er vokset så stort, er det virkelig afgørende med den hjælp vi får, siger en taknemmelig Noah Bay Mogensen.

Han fremhæver kontakten til byen som den største glæde. – og så er der altid nye, der starter efter Maxdag.

Euroclass er et 10.-klasses-tilbud, som er en del af Efterskolen Kildevæld i Kolding. Hvert år rejser eleverne ud til forskellige dele af verden, hvor de blandt andet hjælper med socialt arbejde og fortæller om Jesus.

Kirken ud af bygningen

Det giver stor mening for skolen at sende eleverne til Bornholm for at deltage i frikirkernes børneevent.

– De får set, hvad kirken også kan være. At man får kirken ud af bygningen og ind i byen. Og så får de lov at arbejde sammen med nogen, som brænder for at gøre en forskel, siger Morten Pedersen, der er leder af Euroclass.

Lidia Baan synes, det giver stor mening at være med og hjælpe til. – Det er en af grundene til, at jeg valgte at komme på Euroclass. Jeg vil gerne hjælpe andre og møde noget andet end bare skole.