100 dage i fængsel uden at vide hvorfor

Danske Torben Søndergaard ved ikke, hvorfor han har siddet i fængsel i over 100 dage. Og myndighederne vil heller ikke løslade ham mod kaution.

Familien Søndergaard har måttet undvære Torben Søndergaard, som har siddet indespærret uden dom siden 30. juni. Her er et billede fra den video, som hans venner har lagt ud på YouTube.

Torben Søndergaard flygtede til USA i januar 2019 efter en tv-hetz på TV2. Han søgte religiøst asyl og fortsatte sin prædikant-tjeneste. Men den 30. juni blev han arresteret af myndighederne i Florida.

Han har nu været tilbageholdt i 100 dage i Bakers County Detention Center – uden at vide hvorfor. Nu er Torben Søndergaard selv kommet med et desperat råb om hjælp via sin fængselstelefon. Her siger han bl.a. på engelsk til sine mange tilhængere:

– Mine advokater, mit juridiske team og jeg ved stadig ikke, hvorfor jeg blev tilbageholdt, og hvorfor de har nægtet mig at komme ud på en kaution. Efter at have ventet på min asylsamtale i over tre et halvt år, fik jeg for tre måneder siden et brev fra Homeland Security om, at de gerne ville diskutere min immigrationsstatus ved et møde i Orlando den 30. juni. Jeg rejste hjemmefra fra Californien til Orlando, Florida for at deltage i mødet. Til min store overraskelse handlede det ikke om asylsagen. Jeg fik at vide: ”Grunden til, at du er her, er, at vi har fået at vide, at du har smuglet våben fra Mexico til Amerika!” fortæller Torben Søndergaard.

Absurd anklage

– Jeg ved intet om våben eller våbensmugling. Min eneste forbindelse til Mexico er en lille missionærskole, som vi lancerede i Rosarito. Jeg har aldrig selv krydset grænsen fra USA til Mexico. Og det er mit pas beviset på. Få minutter senere fik jeg at vide: Du skal ikke hjem i dag. Vi tilbageholder dig. Og så blev jeg stillet op ad væggen med håndjern på. Og nu er jeg stadig tilbageholdt og opholder mig alene i en otte gange tretten fods celle. (2,5 x 4 meter.)

– Jeg troede virkelig i starten, at jeg ville være ude om et par dage. For jeg har ikke smuglet våben eller gjort noget kriminelt. Jeg var sikker på, at det hele bare ville falde til jorden meget snart. Der er overhovedet ingen straffesag mod mig. Men jeg er stadig låst inde, væk fra min familie, (han er tydeligt berørt), og livet derude, som jeg elsker, forklarer Torben.

Lene Søndergaard har senere klargjort på hjemmesiden ”Friends of Torben”, at det kun var en enkelt medarbejder, der havde nævnt våbensmugling, og at sagen ikke handler om dette.

Sammen med mordere

– Jeg bliver spærret inde med folk, der har siddet i fængsel i 25 år for mord. Men jeg… Jesus forandrede mit liv for 27 år siden. Jeg har været gift med den samme kvinde i 25 år. Jeg har tre børn og tre børnebørn. Jeg er aldrig blevet sigtet for noget kriminelt. Jeg har aldrig taget nogen stoffer, og jeg er ikke til fare for nogen. Men jeg er stadig her. Hvorfor? Hjælp mig venligst med at sprede denne samtale. Gør mennesker opmærksomme på dette, så jeg kan få hjælp til at komme ud og være sammen med min familie, siger Torben i videoen.

Venner bakker op

Torben Søndergaard henviser til hjemmesiden FriendsOfTorben.com.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er ikke nemt for mig og min familie. Så vi takker jer alle for jeres hjælp og jeres bønner.

Hjemmesiden FriendsOfTorben.com blev oprettet for at skabe opmærksomhed om Torben Søndergaards sag. Her skriver hans venner bl.a.
– Han opfylder alle parametre for frigivelse, nemlig

1) der er ikke risiko for, at han flygter;


Artiklen fortsætter efter annoncen:2) han er ikke til fare for samfundet, sig selv og/eller nogen anden person;

3) han har ikke nogen straffeattest i Florida eller noget sted i verden;

4) han har familie og venner, der kan møde ham på Baker-centret, hente ham, sørge for bolig og alle udgifter, og

5) han søger om asyl, og det er helt i hans interesse at møde op ved enhver efterfølgende asylsag, så han og hans familie lovligt kan blive i USA.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Burde løslades

– Torben er også berettiget til løsladelse i henhold til en tidligere indgivet og i verserende asylansøgning. US Immigration and Customs Enforcement har bemyndigelse til enten at frigive Torben under opsyn eller løslade ham mod et kautionsbeløb, som fastsættes af dem.
Til dato har den udpegede udvisningsofficer afslået disse anmodninger. Disse anmodninger er blevet sendt med en detaljeret forklaring og dokumentation til støtte for Torbens berettigelse til gunstigt skøn. Afslaget var udelukkende baseret på udtalelsen fra en amerikansk immigrations- og toldmyndighed og deportationsofficer om, at Torben ikke ville få medhold i sin ansøgning om asyl ved immigrationsdomstolen, forklares det på hjemmesiden.

Dansk statsborger

Torben Søndergaard er dansk statsborger og indfødt i Danmark.. I 1995 blev han personlig kristen og en kendt prædikant. Herefter førte TV2 en kampagne imod ham gennem fire programmer på grund af hans radikale kristendom. Torben Søndergaard klagede til pressenævnet over TV2 og fik delvist medhold.

På det tidspunkt var han allerede rejst til USA med sin familie. Han søgte her religions-asyl, fordi han følte sig forfulgt og falsk anklaget. Asylsagen har nu kørt i tre og halvt år.

Den nye sag imod ham kan hindre ham i at få asyl og opholdstilladelse i USA. Han risikerer at blive udvist til Danmark, hvor der muligvis venter en sag imod ham for påstået ”psykologisk tortur” i forbindelse med forbøn for dæmonbesatte. Læsere, der ønsker at protestere imod Torben Søndergaards lange tilbageholdelse, kan fx skrive til den danske ambassade i Washington, USA. Email: wasamb@um.dk. Eller til det danske Udenrigsministeriums borgerservice: bbb@um.dk.