Munk ønsker ikke at være populær

Den nu 91-årige Abbé Pierre er – efter eget ønske – ikke længere Frankrigs mest populære borger.
Abbé Pierre er gået på pension og bad sig fritaget fra nomineringen i år på grund af alder. Det førte til, at fodboldspilleren Zinédine Zidane nu har overtaget værdigheden ved den årlige afstemning, som den franske søndagsavis ‘Le Journal de Dimanche’ arrangerer.
Det er 50 år siden den gråskæggede munk med alpehuen blev landskendt i Frankrig; i den strenge kulde i vinteren 1954 frøs mange hjemløse ihjel. Hans protest mod et samfund, der lader mennesker gå til spilde, har siden haft sit brohovede i abbedens klunserbevægelse ‘Emmaus’. Den lille mand i genbrugstøjet har toppet de årlige kåringer af Frankrigs mest respekterede menneske i en lang årrække.
Abbeden står særlig stærkt i ældres bevidsthed, mens unge har stemt på Zidane, der er indvandrer fra Afrika.
KP