Ægte realistisk kristendom

Lille ny bog af pastor emeritus Poul Ulsdal fører på bedste vis ind i nobelpristageren Sigrid Undsets forfatterskab, der i dag desværre er alt for lidt læstMange i vor tid kender ikke den dansk-norske forfatter Sigrid Undset, der døde i 1949. Det er synd, for hun var en kvinde, der var langt forud for sin tid, og så er læsningen af hendes romaner og essaysamlinger „et studium i kristen realisme“, hvilket også er undertitlen på en biografi om hende.
Desværre læses Sigrid Undset alt for lidt i dag. Men det kan der rådes bod på, og det forsøger pastor emeritus Poul Ulsdal at lægge op til med sit lille hæfte Sigrid Undset – en introduktion – og en introduktion er det – til hendes biografi og til hendes forfatterskab. Men introduktionen giver lyst til at stifte nærmere bekendtskab med Sigrid Undset, eller som hos mig genlæsning af Sigrid Undset
Man mærker tydeligt, at Poul Ulsdal har en stor kærlighed til hele Sigrids Undsets forfatterskab, som han har holdt flere foredrag om, ikke mindst i teologiske kredse. Hæftet bygger på et dobbelt-foredrag om forfatterskabet. Poul Ulsdal har ikke blot en stor viden om forfatterskabet, men også om, hvad der er skrevet om forfatteren af andre, og den viden, han har hentet, øser han ud af i hæftet.
Jeg kan på det varmeste anbefale at læse hæftet som en introduktion til et spændende forfatterskab og derefter begive sig på biblioteket for at finde hylden med Sigrid Undset og begynd gerne med middelalder-triologien Kristin Lavarandsdatter: 1. Kransen (1920) 2. Husfrue (1921) 3. Korset (1922). Eller måske endda med Jenny (1911), en kunstnerroman, som vi kunne se som serie i dansk TV i 1984, eller hvad med Elleve år (1934), hvor hun med andre navne skriver om sine forældre, sin slægt, sit hjem og sin barndom, indtil faderens alt for tidlige død. Eller hvad med … Listen er lang, og kommer man først i gang, går man videre.
Hæftet er forsynet med en liste over hele forfatterskabet samt udgivelser om Sigrid Undset og hendes forfatterskab.
For mit eget vedkommende har det lille hæfte betydet, at jeg må på biblioteket for at genopdage og genlæse Sigrid Undset, der på mange måder er superaktuel i 2005.

Poul Ulsdal:
Sigrid Undset – En introduktion • 42 sider • 60 kr.
Re-Formatio