For ‘Zapper-børn’

Et eventyr om nogle meget små mennesker, der lever i træer, er for hurtigt fortalt, mener anmelderenDen gyldne sten er en børnebog, hvilket omslagsteg-ningen da også tydeligt signalerer.
Lidt forvirrende er det måske, at forlaget nederst på omslagstegningen skriver ‘Roman’. Det er vel ikke ligefrem forkert, men ordet roman vil nok få nogen til at forvente en voksenbog – med mulig skuffelse til følge.

Eventyr

Bogen er en eventyr-fortælling – en meget letforståelig allegori til det kristne budskab. Hovedpersonerne er børn i en verden med meget små mennesker, der lever i træer. Børnene drager ud for at finde Lysmanden, som skal redde deres folk fra en angribende tyran.
I epilogen bliver parallellen til evangeliet skåret lidt for meget ud i pap med en meget direkte henvisning til vores almindelige verden, så selv børn næsten må føle det som en fornærmelse mod deres intelligens.

Hurtigt fortalt

Historien i bogen glider sådan set meget godt, men man kunne godt ønske sig, at forfatteren havde taget sig tid og plads til at give den lidt mere dybde. Efter læsningen sidder man med en fornemmelse af, at bogen var for kort; historien blev for hurtigt fortalt.
Sammenlignet med klassikere i det ‘kristne’ eventyrs genre som Narnia-bøgerne og Ringenes herre savner „Den gyldne sten“ derfor også det ekstra – fantasi, humor, stor-ladenhed, detaljeret personskildring – som kan få læseren til virkelig at leve sig ind i bogens univers og fortsætte læsningen ud over normal sengetid.
Nuvel, sammenligningen med disse sværvægtere er måske ikke helt retfærdig – mindre kan jo også gøre det. Måske er det også bare mig gamle mand, der ikke forstår, hvordan vor tids ‘zapper-børn’ vil have det? Måske skal der bare være knald på hele vejen og en hurtig afslutning?

Målgruppens bedømmelse

Jeg lod det komme an på en prøve, og min datter på 13 – som er lidt af en læsehest og godt bekendt med både Narnia og Ringenes herre – skal derfor få det sidste ord. Jeg bad hende om at læse bogen og give den karakter på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er smaskelendig og 10 er knaldhamrende god.
Hun endte med at give bogen et lille 8-tal, og det er jo ikke så dårligt endda. Det bøjer jeg mig for og anbefaler hermed bogen til børn op til 13 år.

Ole Bering:
Den gyldne Sten
118 sider • 129,95 kr.
Lohse