Mirakler sker

To af de største danske patientforeninger – Kræftens Bekæmpelse og Scleroseforeningen – er begyndt at indsamle beretninger om alvorligt syge mennesker, der er blevet helbredt på uforklarlig vis af alternativ behandling.
Miraklerne – som lægerne kalder for „exceptionelle sygdomsforløb“ – skal studeres nærmere i håbet om at skelne fup fra fakta og om nødvendigt gøre op med myterne. Men også i forsøget på at finde mulige fællestræk, som lægevidenskaben kan forske nærmere i, forklarer sociolog Laila Launsø til en avis.
Det er en god nyhed. Den dårlige nyhed er, at de syge opsøger de alternative behandlere for at få hjælp i stedet for i kirkerne. Alternativ helbredelse handler jo mest om tro.
„Vil du være rask?“ spurgte Jesus engang en lam mand om. Spørgsmålet var i grunden overflødigt, men røber alligevel, hvordan vi kan forholde os til vores sygdom. En kvinde, vi læser om i Bibelen, var ikke det mindste i tvivl. Hun vidste ved sig selv, at hvis blot hun rørte ved kvasten på Jesu kappe, ville hun blive rask. Nu var der jo så mange andre, der også berørte Jesus, men ikke med den indstilling. Noget tyder derfor på, at tro og vilje til forandring er det, Gud lytter til og reagerer på. Når det dokumenteres, vil vi se færre i lægens venteværelse, men flere i kirkerne.
Knud Held-Hansen
Th. StauningsVej 12
9210 Aalborg SØ