Psykolog påstår, der er tvangs-ægteskaber i IM

Udokumenteret og generaliserende artikel i BT vækker undren og vredeDagbladet BT bragte d. 1. august en artikel, som påstår, at mange unge i Indre Mission presses til tvangsægteskaber.
Indledningen lyder sådan:
„Djævelen tager dig, hvis ikke du er gift, når du er fyldt 18 år. Det lyder sekt-agtigt, men det er hverdagen for mange kristne unge i Danmark, der bliver presset til alteret i en alt for tidlig alder.“
Artiklen påstår, at „de barske metoder, som presser unge ind i tidlige ægteskaber, bliver messet af præster og forældre i de mest benhårde af de indremissionske trossamfund i Danmark. Og det har alvorlige følger for dem.“
Pyskolog Merete Gudmand-Høyer, som har praksis i Vinderup i Ringkøbing amt, påstår, at »de unge i missionen bliver presset til at blive gift, inden de næsten er myndige«.
Psykologen påstår videre, at de unges selvværd „smadres“, og mener, at det nemt kan tage op til 30 timers terapi hos hende, før de unge igen kan „tænke selv“…
Hos Indre Mission er det meste af ledelsen på ferie, men landssekretær Peter Nord Hansen mener, at fremstillingen er så grotesk og fordrejet, at han ikke kan tage det alvorligt.
Heller ikke „KLF – Kirke og Medier“ har umiddelbart tænkt sig at tage sagen op, da man især beskæftiger sig med de elektroniske medier.
Også en religionsekspert og teolog, Niels Henrik Gregersen fra Københavns Universitet, får uimodsagt lov at angribe Indre Mission for gruppepres.
Han anfører, at dette angiveligt skulle føre til, at unge føler sig presset til at gifte sig tidligt, fordi sex før ægteskabet er forbudt.
Artiklen bruger udtryk som „kristne ekstremister“ om Indre Missions „hardliners“.

Sammenligner med muslimer

Ved siden af artiklen bringes en appetitvækker, som lyder:
„Tvangsægteskaber er ikke kun noget, der foregår i muslimske indvandrer-familier. Mange unge fra Indre Mission bliver også presset til at gifte sig som purunge. Sex før ægteskabet er direkte forbudt, så det gælder for forældrene om at få løst dette problem hurtigst muligt.“
Denne kobling til muslimernes tvangsægteskaber fik Udfordringens redaktør journalist Henri Nissen til at kontakte BT og skrive et læserindlæg. Han skrev blandt andet:

Forrykt påstand

„Det er fuldstændig forrykt, når en psykolog i BT antyder, at der foregår tvangs-ægteskaber i Indre Mission… Det er en ren hetz-historie, som BT ikke burde bringe til torvs!
Der er altid enkeltpersoner, der opfører sig forkert. Men jeg har i mine over 25 år som journalist i kirkelige kredse aldrig stødt på noget, der bare ligner tvang i forbindelse med ægteskab. Det er volapyk.
Der hetzes i dag mod kristne i medierne. Igen og igen lyver man om Indre Mission og andre kristne. Men vi er nogen – også udenfor Indre Mission – som er godt trætte af at blive mistænkeliggjort og sammenlignet med muslimerne.
Vi respekterer deres tro og kultur, men kristendom og islam er totalt forskellige.
Vi ved, at Jesus lærte os ikke at gå i krig mod modstandere eller bruge tvang, men at elske fjenderne.“
Henri Nissen opfordrer til, at der oprettes en organisation, som kan arbejde for religiøse mindretals rettigheder, når de hænges offentligt ud af medier, såkaldte fagfolk og politikere.
– Vi må sige fra! mener han.

Ny udvikling:
Psykolog føler sig misbrugt af BT til hetz mod IM