Norsk minister dropper at afskaffe bordbøn i skolen

NORGE – En diskussion om læreres ret til at bede bordbøn med skolebørnene har bragt sindene i kog i Norge.Det hele begyndte, da landets kundskabsminister Øystein Djupedal for godt en uge siden udtalte i avisen VG, at „bordbøn er ikke i tråd med, hvordan den norske skole skal være.“ I avisen bad han desuden skolelederne sørge for, at den „religiøse syngning før maden ophører umiddelbart.“
– Hele grundtanken er, at skoledagen ikke skal have den slags forkyndende indslag, sagde ministeren.
Det har vakt harme blandt både forældre og lærere, der ikke vil acceptere et forbud.
En kvinde har startet en underskriftindsamling under parolen „Vi vil fortsat takke Gud for maden!“ Hun kalder ministerens udtalelse for „endnu et nyt forsøg fra den nye regering på at komme kristendommen til livs,“ skriver den norske avis Magazinet. Forleden nåede debatten så langt som til talerstolen i det norske storting, hvor flere politikere bad Djupedal om en forklaring.
Og så blev der trukket i land fra kundskabsministeren, som pludselig ikke ville forbyde bordbøn men blot trække et skel mellem bordbøn som en religiøs aktivitet og bordbøn som undervisning:
– Daglig bordbøn kan let opfattes som forkyndelse, men jeg tror ikke, det er et stort problem. Hvad der er forkyndelse, og hvad der er undervisning, er op til den enkelte lærer at afgøre.
– ole