Undersøger sammenhænge mellem tro og helbredelse

ODENSE – En nyt forskningsprojekt ved Syddansk Universitet i Odense skal give svar på, hvad religiøs tro betyder for kræftsyges helbredelsesforløb.Forskerne skal undersøge hundredvis af patienters trosforhold for at finde ud af, om troen har betydning for, hvordan patienterne klarer sig gennem de ofte barske sygdoms- og behandlingsforløb.
– Tro giver en tillid til, at tingene nok skal gå. Og den psykiske tilstand, hvor sikkerheden er mindre, ser ud til at påvirke fysikken. Der er flere eksempler på, at troende og ikke-troende kan være laboratoriemæssigt lige syge, men de troende fungerer langt bedre i dagligdagen, siger lektor Helle Johannessen, der er forskningsleder på projektet, til Kristeligt Dagblad.
Projektet i Odense er langt fra det første, der forsøger at bryde grænserne mellem tro og lægevidenskab. I Vejle Amt har der efteråret igennem været sat fokus på troens indvirkning på behandlingen af psykiatriske patienter.
Eksperter tager udviklingen som et tegn på en øget tvivl på, at videnskaben kan løse alle problemer.
– Folk føler et større ansvar for deres egen helbredssituation, og hvor vi før gik mod en afkristning, interesserer vi os i stigende grad for noget, der er større end det, vi umiddelbart kan forklare videnskabeligt. Vi tvivler mere på, at det naturvidenskabelige verdensbillede kan forklare alt, siger adjunkt Peter la Cour til Kristeligt Dagblad. Han er med i endnu et projekt om tro og helbredelse ved Københavns Universitet.
– ole