Kreativ fornyelse genopliver franske frikirker

– Fornyelse relateret til missionsbefalingen giver folk et spark til tjeneste og får folk til at bruge deres kreative kræfter, mener dansk pionér og menighedsplanterDen danske pionér og menighedsplanter Paul Conrad har siden 1994 brugt to måneder om året på at rejse rundt i Frankrig og in­spirere og opmuntre unge franskmænd til at springe ud i grænsesprængende tænk­ning og kreativitet. Et arbejde, som nu bærer frugt.

Paul Conrad mener, at Frankrig kan være en nøgle til mission i Europa på grund af den kreative kraft

Engagementet i Frankrig startede med en ungdomskonference i 1994, hvor Paul Conrad var inviteret til at dele sine visioner for kirken. Det var en øjenåbner for begge parter og startskuddet for et nyt samarbejde. Derfor besluttede han at bruge to måneder om året i Frankrig med målsætningen ”Gud kan bruge lidt til meget”.
– Mit kald er at bygge kirke, inspirere og bringe fornyelse. Særligt så jeg et behov for fornyelse ind i lovsangen, nytænkning af lederskab og brug af kreativ evangelisation. Frankrig er et multietnisk samfund og har mange kreative kræfter, men i 1994 var den franske frikirke noget præget af den katolske kirke. Her var det præsten, som gjorde alt. Han sang, bad, ledte mødet og forkyndte. Resten af menigheden sad derfor tilbage med en indefrosset kapital af talenter og gaver uden udtryksmuligheder, fortæller Paul Conrad, som kommer i pinsekirken.
Erfaringen, som Paul Conrad øser ud af, har han fra mere end 30 års arbejde med at bygge og plante menigheder. Mange vil kende Paul Conrad fra Pionér Mission, der har været med til at plante og revitalisere en stor del af pinsekirkerne i Danmark i perioden 1971-92. Et arbejde, som også indebar mobilisering af unge til tjeneste og evangelistiske sommeraktioner i flere byer. Udover et fortsat engagement i Frankrig fungerer Paul Conrad som pastor i Vesterkirken Stenum og er aktiv i menighedsplantning i Aalborg øst.

Strategi på flere planer

I Frankrig har Paul Conrad igennem årene brugt en strategi, som søger at ramme på flere planer i menighederne.
– Jeg taler på ungdomskonferencer, hvor op til 1200 unge mennesker og progressive ledere er tilstede. Her er det min rolle at inspirere og motivere til evangelisation og kreativitet. Derudover afholder jeg pastorseminarer i forskellige regioner i Frankrig, som strækker sig fra en til tre dages varighed. På seminarerne underviser jeg i menighedsvækst, fremtidens udfordringer og forbereder pastorerne til at være åbne for de unges ideer. Derefter besøger jeg de lokale menigheder, hvor jeg giver den samme undervisning, som jeg lige har givet til præsterne, men tilpasset menigheden. På den måde bliver alle inddraget. Dette har ført mig til omkring 35 lokale kirker i Frankrig, siger Paul Conrad.

Positive chokbølger

Resultatet af denne strategi er, at de i Frankrig nu løber meget hurtigere end for ti år siden, og kirkerne vokser. Flere menigheder har tre møder om søndagen. En kirke i Paris er vokset fra 180 til 800 medlemmer på syv år. En anden kirke i udkanten af Paris er vokset til 800 medlemmer og har plantet to menigheder. I byen Pau bygger de nu et kirkecenter, som skal rumme 1300 mennesker, og det har sendt positive chokbølger igennem hele frikirkebevægelsen.
– Første gang jeg kom, var der 250 medlemmer, og i dag er der 500. Udover kirkecenteret har de også startet en træningsskole. National tv i Frankrig har haft to udsendelser i primetime med netop den kirke, og det er helt uhørt, fordi frikirken anses som en sekt i Frankrig. En ung mand fra menigheden har lavet en kortfilm med menighedsmedlemmer som statister. Den film er blevet vist sammen med de store film på Cannes, fortæller Paul Conrad begejstret.
– En ung forkynder, Eric Celerier, har startet et missionsprogram på internettet – www.topchretien.com – som over 300.000 klikker sig ind på hver måned. Her kan søgende på nettet blive sluset ind fra Google til et evangelisationsprogram, hvor de også har mulighed for at blive vejledt til frelse. Eric, som startede hjemmesiden, har henvendt sig til mig med et ”tak, du har ændret min måde at tænke på”, siger Paul Conrad.

Eksplosion i musikken

Endnu et område, som bærer frugt, er lovsangen, hvor mange forskellige etniske grupper har været med til at sætte deres kreative præg.
– Musikproduktionen er blevet helt fantastisk. Tidligere blev der sunget fra et sangblad ledt af en guitar eller et klaver. I dag er der sket en eksplosion i musikproduktionen indenfor alle genrer – rap, jazz, rock og gospel – og der bliver produceret mange cd’er, fortæller Paul Conrad.
Den franske tegner Alain Auderset, manden bag tegneserien ”Voldsom visdom”, som hver uge bringes i Udfordingen, er også blandt de mange unge kreative franskmænd, som Paul Conrad har mødt under sine mange rejser i Frankrig.

Fremtidsperspektiv

Ifølge Paul Conrad kan Frankrig være en nøgle i Europa-missionen på grund af den kreative kraft. Han har en vision om at se Danmark og Frankrig arbejde sammen om Spanien, som trænger til at høre evangeliet.
– Når først franskmændene kommer ud af den franske ”skal” og bliver mere fortrolige med at være europæere samt lærer engelsk, så kan Frankrig blive en vigtig spiller på missionsmarken. Indtil videre missionerer de mest i den fransktalende del af verden. Amerikanerne har fået øje på Frankrig. Campus Crusade fra USA og andre organisationer, blandt andet Masters Commission, som vi kender fra Danmark, har linket sig op med evangelisationssiden www.topchretien.com, fortæller Paul Conrad.
Paul Conrad mener, at de franske frikirker i dag har en masse at byde på inden for kreativitet – dans, musik, sang og teater. Den indefrossede kapital er forløst. – Den franske frikirke er vågnet op til at forstå, hvad den er kaldet til. Fornyelse, som ikke er relateret til missionsbefalingen, dør ud og bliver til selvoptagethed, hvor mange kun kommer om søndagen, og kirkelivet går i ring. Men fornyelse relateret til missionsbefalingen giver folk et spark til tjeneste og får folk til at bruge deres kreative kræfter. Vi rejste rundt og viste dem kreative måder at evangelisere på. Det gode ved franskmændene er, at når de ser nogen gøre noget, er deres spontane reaktion ”det kan vi gøre bedre”. Og det gør de i dag, siger Paul Conrad med et smil og et glimt i øjet.