Frelsens Hær godkendt med besvær i Polen

Frelsens Hær i Polen fik først afslag, men blev siden godkendt efter at have anket sagen, godt hjulpet af et stort engagement fra den katolske kirke og udenlandske diplomater.POLEN – Kulturministeriet i Polen afslog i første omgang en ansøgning fra Frelsens Hær om en officiel godkendelse og registrering af organisationens arbejde i Polen. Men nu er godkendelsen i hus.

Kommandør Thorleif Gulliksen, international sekretær for Frelsens Hær i Europa, var meget overrasket over afslaget.

Afslaget kom som en stor overraskelse og nærmest et chok for Frelsens Hærs advokater i Polen. Det fortæller chefen for Frelsens Hærs arbejde i Europa, den norske kommandør Thorleif Gulliksen.
Det var i september 2005, Frelsens Hær begyndte sit arbejde i Polen som det 111. land. Gulliksen var selv med, da et ægtepar fra Moldova blev udnævnt til ledere, og to personer blev indviet som ’soldater’. Foreløbig består arbejdet af ét projekt i Warszawa.
Gulliksen fortæller, at allerede i lang tid, før projektet blev åbnet, havde såvel Frelsens Hærs advokat ved det internationale hovedkvarter som et polsk advokatfirma arbejdet længe og grundigt med ansøgningen til myndighederne om officiel godkendelse.
– Blandt andet var vi nødt til at have juridisk holdbare underskrifter fra mindst 100 personer fra Polen, og det var en omfattende proces, siger han.

Fik hjælp fra katolske biskopper

Afslaget, som blev begrundet med et omfattende, juridisk ræsonnement, blev efterfølgende anket af Frelsens Hær. Her imødegik man de juridiske punkter et for et.
Derudover skabte afslaget også et stort engagement og reaktioner fra andre sider.
Flere udenlandske ambassader har engageret sig i sagen, det samme har det nationale råd af katolske biskopper i Polen sammen med Det europæiske Kirkeråd (Comittee of European Churches).
– Jeg vil ikke spekulere for meget i det, men folk i Polen mener, der er ting, som tyder på, at afslaget var politisk betinget, sagde Thorleif Gulliksen umiddelbart efter afslaget, der kom i slutningen af juni.

Er nu godkendt i Polen

Gulliksen kan nu sammen med resten af organisationen ånde lettet op. For få uger siden kunne han nemlig oplyse, at Frelsens Hær er blevet godkendt.
– Jeg er glad for at kunne informere om, at vi har modtaget en meddelse om, at registreringen af Frelsens Hær i Polen nu er godkendt, oplyste kommandør Thorleif Gulliksen til norske KPK.
Organisationen har genvundet de fulde juridiske rettigheder til at fortsætte i landet.
-kpk/mbc