KLF-formand:
Unuanceret kritik i DR1 af missionærer

Kristelig Lytter og Fjernseerforenings formand efterlyser en mere nuanceret dækning af kristen mission i udlandet.

Lars Peter Melchhiorsen

I en kommentar udtaler Lars Peter Melchiorsen:
– Tirsdag 19/9 var der på DR1 en interessant udsendelse i serien ”Vilde verden”.
Den handlede om to danske videnskabsfolk, der havde været på tur til Borneo for at se på skovnomader. I udsendelsen så vi, hvordan naturfolkenes livsmuligheder bliver ødelagt af tømmervirksomhedernes brutale fældning af skoven, hvilket de to forskere også var berettiget harmfulde over.
Deres harme gjaldt også de kristne missionærer, som efter forskernes mening tvangsomvender nomaderne og ødelægger deres kultur. I udsendelsen skinner det dog igennem, at virkeligheden er mere kompliceret end som så.
Imidlertid blev dette helt nedtonet i det forudgående indslag i Dagens Danmark, hvor de to globetrotteres påstande om missionærernes virksomhed kom til at stå helt unuancerede. Set i sammenhæng med billedsiden kunne man kun få det indtryk, at missionærerne udelukkende hjalp nomaderne med lægebehandling og mad, hvis de lod sig omvende. Det blev endvidere ikke fortalt, hvilken kristendom missionærerne repræsenterede. Dermed blev indslaget i Dagens Danmark et ensidigt angreb på al kristen missionsvirksomhed.
Det kan udmærket være, at mission kunne bruge et kritisk eftersyn – men i alsidighedens og sandhedens interesse bør den anden part også høres. Så i KLF, Kirke & Medier venter vi med spænding på, at DR producerer en udsendelse, som nuanceret og knapt så overfladisk behandler kristen missionsvirksomhed.