Kongen i krybben

»Og mens de var dér, kom tiden, du hun skulle føde; og hun fødte sin søn, den førstefødte, og svøbte ham og lagde ham i en krybbe, for der var ikke plads til dem i herberget.« Luk. 2, 6-7Jesus kunne have valgt at lade sig føde på et kæmpeslot; det ville have været en konge værdig, selv om det selvfølgelig aldrig ville kunne matche Kongernes Konge helt. Okay, så ville folk måske have sagt, at han jo sagtens kunne sige både det ene og det andet, men hvad vidste han, når det endelig kom til stykket, om livet?
Men så hos en god familie af det bedre borgerskab da; han kunne være født og opvokset i et almindeligt, godt hus, og de færreste ville nok have undret sig. Men nej, sådan ville Gud det ikke. Jesus blev født i en stald, han blev lagt i en krybbe, som sikkert både lugtede af det ene og det andet, og blød var den nok heller ikke. Sådan blev det, fordi der ikke var plads til dem andre steder. De var på rejse, Maria og Josef, de havde gået langt og var trætte, og nu fødte hun altså Jesus, Guds søn.
Det er en fuldstændig forrykt tanke, egentlig: Der er ikke plads til Kongernes Konge noget sted, så hans mor må lægge ham i en krybbe i en stald. Han, der var til, før noget som helst andet, han, der var med Faderen, da verden blev skabt, han lader sig føde som menneske et så usselt sted.
Og så var kursen ligesom afstukket for Jesu liv. Skønt han i virkeligheden ejede hele verden, opførte han sig som alles tjener. Selv når han var fuldstændig udmattet af træthed, og det kom virkelig dertil, at han var udmattet af træthed, selv da afviste han aldrig nogen. Man kom til Jesus, og han hjalp en. Han opfordrede endda til, at man skulle komme til ham; han sagde, at hvis man var træt og slæbte på tunge byrder, skulle man komme til ham, for så ville han give én hvile.
Da Jesus blev menneske, bøjede universets Gud sig ned til os og blev en af de ringeste iblandt os. Han blev prøvet i alt, fristet i alt, og han udholdt alt. Sådan var det Guds vilje, også da Jesus til sidst blev henrettet som en forbryder, skønt han aldrig havde gjort andet end godt.
Han gjorde det for dig og mig. For at vise os, hvem han – Gud Herren – er, for at vise os Guds riges natur, og for at vi kan få del i det. Det er nemlig det allermest fantastiske ved, at Jesus blev menneske som os: Han viste os ikke bare et godt eksempel; hans gerning her på jorden kulminerede nemlig, da han skaffede os soning for vores synder, så intet, heller ingen synd, længere kan skille os fra Guds kærlighed.
Thomas Teglgaard