Jøder og muslimer strides om gangbro til Tempelpladsen

ISRAEL – En gangbro fra den jødiske bydel til Tempelbjerget vækker harme hos de palæstinensiske muslimer. Striden kulminerede den 9. februar med kampe på Tempelpladsen.

Forberedelserne til en ny gangbro, der skal erstatte den midlertidige (med det blå tag), vækker harme blandt palæstinensiske muslimer. Ehud Olmert står fast på israels ret til at bygge gangbroen.

Til trods for protesterne fra den muslimske verden og opfordring til vold bestemte Israels regering på regeringsmødet, søndag den 11. februar, at udgravningerne uden for Tempelpladsen skal fortsætte. Statsminister Ehud Olmert sagde, at det er synd, at muslimske elementer forsøger at ændre status quo og bruge vold.
– Vi vil ikke tillade, at Khaled Meshal og Ra’ad Salah dikterer os, hvad vi skal gøre 20 meter fra Vestmuren. I morgen vil de fortælle os, hvad vi skal gøre i Jaffagaden, og de vil diktere os, hvad der skal ske i bydelen Mamilla. Dette er vort land og vores suverænitet. De kan ikke få tilladelse til at fortælle os, hvad der skal gøres på pladsen ved Vestmuren, sagde statsminister Ehud Olmert til Hærens radiostation.

Ballade om ny bro

Udgravningerne af Mugrabi-vejen, som ventes at tage otte måneder, blev sat i gang for at skaffe en ny bro til Tempelpladsen. Den gamle vej fra pladsen ved Vestmuren og op til Tempelpladsen gennem Mugrabi-porten blev bygget efter Seksdageskrigen i 1967. Men i februar 2004 førte både jordskælv og kraftigt snevejr til, at dele af grunden skred ud og ned på kvindernes side af Vestmuren.
Det blev efterhånden for usikkert at bruge denne vej op til Tempelpladsen. Derfor byggede de israelske myndigheder en gangbro i træ, som fører op til Mugrabi-porten, men heller ikke den tilfredsstiller de nødvendige krav til sikkerheden.

Muslimsk vrede

De israelske myndigheder gik i samarbejde med arkæologer og Jerusalems kommune først ind for at bygge en ny bro op til Mugrabi-porten, som ikke går ind over pladsen foran Vestmuren. Før denne bro kan bygges, skal der foretages arkæologiske udgravninger. De vil ifølge israelske myndigheder ske i fuld offentlighed.
Da udgravningerne begyndte, var der en lille gruppe muslimer, som protesterede. Men de palæstinensiske arabere blev mobiliseret af arabiske medier til at møde op for at lave oprør.

Kampe på
tempelpladsen

Det kulminerede under den muslimske fredagsbøn den 9. februar. Selv om det kun var mænd over 45 år med israelsk identitetskort samt kvinder, som fik adgang til Tempelpladsen, havde flere unge skjult sig i moskeerne. De begynde at kaste med sten.
Israels oprørspoliti stormede Tempelpladsen og brugte blandt andet chokgranater for at sprede demonstranterne, som svarede igen med sten og metalstykker, før de flygtede ind i moskeen. Siden israelske myndigheder regner det for et helligt sted, blev de ikke forfulgt. Men flere palæstinensiske arabere blev arresteret. Der var også flere israelske politifolk som blev såret.

Broprojekt indstillet

Efter alle optøjerne har Jerusalems borgmester Uri Lupolianski sammen med Vestmurens rabbiner Shmuel Rabinowitz efter samråd med rigsadvokat Meini Mazuz foreløbig standset selve broprojektet.