Astronomi
Verdensbilleder II

Religion og videnskab.

Figur 4. Den moderne forklaring på Mars’ (og andre planeters) retrograde bevægelse.

I figur 4 ses den moderne forklaring på Mars’ retrograde bevægelse. Jorden og Mars bevæger sig opad på figuren. Mars overhaler os, så den ses at bevæge sig opad i forhold til baggrundsstjernene. Senere overhaler vi Mars indeom, så den ses at bevæge sig nedad i forhold til baggrundsstjernen. Sluttelig overhaler Mars igen os, så den ses at bevæge sig opad i forhold til baggrundsstjernerne.

Figur 5. Epicykelmodel for en planets bevægelse i forhold til Jorden.

Den gamle forklaring på planeternes ”loops” og ”zigzag” ses i figur 5 og 6. Ved hjælp af en stor cirkel, kaldet ”deferent”, med Jorden i centrum og en lille cirkel, kaldet ”epicykel”, der kører på den store cirkel. Enten kører den lille cirkel, så dens centrum hele tiden ligger på den store cirkel, eller også kører den delvist udenpå eller indenfor den store cirkel. Det kan lave de blomsterformede figurer, som man også kender fra tegnesæt med tandhjul o.s.v.

2 cirkler løser problemet med ”loops” og ”zigzag”. Efterhånden som observationerne bliver mere og mere nøjagtige, forbedres modellen med flere og flere cirkler.

Ptolemæus (ca. 100-165 e.v.t.) var makedonsk konge (i Ægypten) og astronom. Han samlede ”al” Oldtidens viden om astronomi i sin bog Almagest, som blev førende lærebog i astronomi i ca. 1200 år. I bogen præsenterer han sin model af planetbanerne. Man taler om det Ptolemæiske verdensbillede.

Læs videre…


Artiklen fortsætter efter annoncen:Figur 6. Betydningen af deferent og epicykel.