Hvad er god kunst?

Det er meget svært at give en definition på, hvad god kunst er – i hvert fald en definition, som alle kan blive enige om. For én selv kan det endda være svært at komme med en definition, men når man står over for god kunst, så er man ikke i tvivl.Vi lever i en verden med masser af kunst. Vi er omgivet af kunst på alle sider – og verden har været det langt, langt tilbage i tiden. Mennesker inspireres af kunst og inspireres til at lave kunst.

Man har fundet benudskæringer fra ca. 8.000 f. Kr. i området omkring Karmel. Vi kender til kananæisk og hebraisk kunst fra tiden længe før Jesus fødsel: udskårne seglhåndtag, et okkermaleri af en gazelle malet på limsten, små figurer af ler eller skåret i ben. Kunst, der skulle glæde og opmuntre mennesker – og sådan er det også med kunsten i dag.

Vi har billedkunstnere, skulptører, digtere, romanforfattere og mange flere. Kunst kan røre ved noget dybt i os. For mig er det en stor oplevelse at gå f.eks. i lyngbakkerne i Rusland (ved Gilleleje i Nordsjælland), hvor man har Tegners museum og museumspark med nogle fantastisk smukke skulpturer i en flot, flot natur. Tilsammen minder de mig om Guds store skaberværk.
På kunstmuseer og i gallerier kan vi møde kunsten og dens væsen – og blive løftet lidt op over hverdagens trummerum. Vi kan opleve storhed og glæde, vi kan få en fryd for øjet.

Også i dag frembringes der kunst, som vi kan glæde os over – og kunstneren behøver ikke at være kendt. For godt et år siden blev jeg opmærksom på en autodidakt maler, Hago Pedersen. Mange af hans malerier med bibelske motiver er stærke prædikener. Han lægger et budskab i sine billeder. Det gør Anders Ova, som vi har en artikel om i dette nummer, også. Han maler åbenbaringer, øjebliksbilleder, som er skæringspunkter mellem evigheden og livet, sådan som Søren Kierkegaard udtrykker sig. Mange fornemmer, at Gud kommer nær i hans Kristuscentrerede billeder. Det er billeder med forkyndelse i.
Men der kan også være en forkyndelse om Guds storhed og skaberværk i smukke statuer af mennesker, i naturbilleder, i et digt. Kunst kan være med til at ophøje Gud.

Af Bjarne Nederby Jessen