Stort principielt skridt for trosfriheden i Norge

NORGE – Norske kristne og muslimer anerkender i en ny historisk fælleserklæring, at troende har ret til at skifte religion.Islamisk Råd Norge og Det Mellemkirkelige Råd i den norske kirke understreger i en ny fælles erklæring, at alle frit skal kunne vælge sin tro.
’Vi tager afstand fra og ønsker at modvirke vold, diskriminering og forfølgelse som følge af, at mennesker ønsker at konvertere eller har konverteret fra en religion til en anden, hvad enten det sker i Norge eller i udlandet’, hedder det i udtalelsen. Den blev i denne uge præsenteret for pressen af to repræsentanter fra hver organi­sa­tion.

14 års dialog

– Så vidt vi ved, er det første gang, at en kirke og en repræsentativ muslimsk national organisation sammen anerkender retten til at konvertere, siger generalsekretær i Det Mellemkirkelige Råd, Olav Fykse Tveit, der slår fast, at det er et resultat af 14 års konkret dialog med Islamisk Råd Norge, der har ført til gennembruddet.
– Trosfrihed indebærer den soleklare ret til at skifte religion, og mens konverte­ringer ikke er et stort tema i Norge i dag, er det alligevel vigtigt for os at fastslå princippet, siger generalsekretær i Islamisk Råd Norge, Shoaib Sultan, til den norske Kirkes informationstjeneste.
Han bakkes op af lederen af Islamisk Råd, Senaid Kobilica: – Vi står alle til ansvar foran gud for, hvad vi gør og vælger, men det kræver, at vi har muligheden for at vælge, siger lederen af Islamisk Råd Norge, Senaid Kobilica.
KP