Peres optimist

– I løbet af 60 år er Israel vokset ti gange – fra 650.000 til 7,2 millioner.

Til trods for alt tror Perez optimistisk på Israels fremtid.

– Vi har gjort det ganske godt økonomisk. Indtægten pr. hoved i Israel er dobbelt så stor som i Saudi-Arabien, og vi har endda ikke olie. Selv om man er olieløs, behøver man ikke at være pengeløs, sagde Israels præsident Shimon Peres i anledning af det internationale pressekorps’ 50 års jubilæum.
– På de 60 år har vi haft syv krige og to intifadaer. Vi har måttet kæmpe hvert syvende år. Endvidere har vi fået to fredsaftaler med Egypten og Jordan og to delvise aftaler med palæstinenserne og libaneserne. Nu er det vort håb at få tre aftaler: Med palæstinenserne, få fred med syrerne og opnå fred med alle arabiske lande.
– Situationen har ændret sig betydeligt i løbet af 60 år. Sikkerhedsproblemerne er ikke længere knyttet til skibe, kampvogne og fly, men det er en kombination af raketter og masseødelæggelsesvåben.

Tre gange statsminister

Israels niende præsident har tre gange været statsminister, siddet i 12 regeringer og været med i fem partier.
Peres fortalte en historie fra sin ungdom i forsvarsorganisationen Hagana for at illustrere, hvorfor han altid er så optimistisk.
– David Ben-Gurion viste mig, hvor mange maskingeværer og rifler, vi havde. Araberne stod samlet mod os, og de var langt flere. Vi havde ikke en chance for at overleve… Men 60 år efter lever Israel fortsat.

Fredsproces

– Vi er ikke nervøse, for der er gode grunde for vore naboer til at starte på vejen til fred… Chancerne for at afslutte fredsprocessen er bedre end nogensinde. Vi skal handle optimistisk og ansvarligt.
Peres sagde, at forholdet mellem statsminister Ehud Olmert og PLO-leder Abu Mazen er godt, men det er i sig selv ikke nok. Han slog til lyd for økonomiske investeringer og håbede, at udenlandske selskaber ville etablere industrizoner. Peres påpegede, at palæstinenserne får en milliard dollars om året, men han udtrykte bekymring over, at de bygger en stor administration på 160.000 personer, som bruger en stor del økonomisk hjælp uden at producere en regering og sikkerhed.
– Israel har to gange opgivet landjord uden at få fred. Der er ingen israelere i Gaza, men de skyder mod os derfra, sagde præsidenten.
Peres påpegede, at Iran er et fanatisk religiøst regime med masseødelæggelsesvåben og et center for terror. Han håbede, at man ikke får et iransk Gaza og et iransk Libanon. Han sagde, at Israel ønsker at åbne grænseovergangene, men Hamas skyder og bomber. Hamas har ødelagt drivhuse i Gaza, som blev købt, efter at israelerne trak sig ud.
– Vi vil hjælpe både muslimer, kristne og jøder. Vi har ikke stoppet vand og elektricitet til Gaza, sagde Peres.