– De kristne vil være væk fra Palæstina om 15 år

Så barsk lyder vurderingen fra den israelske jurist, Justus Reid Weiner. Han mener, at den systematiske forfølgelse af kristne ledere vil tvinge de kristne ud af selvstyreområderne.ISRAEL – Forestil dig et Betlehem uden kristne. Ifølge den israelske menneskerettigheds-advokat og jura-lektor Justus Reid Weiner er det nær fremtid, hvis ikke de kristne får hjælp udefra.

Fødselskirken i Betlehem er bygget på det sted, hvor man mener, Jesus blev født. Skal man tro den israelske jura-lektor, Justus Reid Weiner, vil byen om blot 15 år være uden kristne.

– Den systematiske forfølgelse af kristne arabere, der bor i de palæstinensiske områder, bliver mødt med nærmest total stilhed i det internationale samfund, blandt menneskerettighedsaktivister, medierne og NGO’er, sagde Jusus Reid Weiner i en artikel i Jerusalem Post for nylig.
Weiner er advokat med speciale i internationale menneskerettigheder og er samtidig ansat som lektor ved Jerusalem Center for Public Affairs.

Ifølge Weiner skulle den væsentligste årsag til, hvad han kalder en ”akut menneskerettighedskrise”, være den chikane og forføgelse, muslimerne udsætter de kristne arabere for. Han forudser, at hvis ikke regeringer eller internationale institutioner træder til, vil der ikke være kristne lokalsamfund i de palæstinensiske områder om blot 15 år. Der ville blot være nogle få vestlige kristne og enkelte præster i området.
– Kristne ledere bliver presset til at give deres medlemmer i hænderne på radikale muslimske kræfter, sagde Weiner.

Det kristne Betlehem forsvinder

Inden for de senere år har tusindvis af kristne i de palæstinensiske områder forladt deres hjemegn for at søge ophold i vestlige lande. Nogle rejser blot væk for at studere i håb om, at der er et kristent samfund at vende tilbage til. Men de allerfleste forventer ikke at kunne vende tilbage.
Af alle steder i ’Det Hellige Land’ er Betlehem det sted, der er hårdets ramt af den nye udvandring.
– Byen, som har omkring 30.000 indbyggere, har nu under 20 procent kristne. Førhen var de kristne i overtal, sagde Justus Reid Weiner.
– I et samfund, hvor arabiske kristne hverken bliver hørt eller beskyttet, er det ikke nogen overraskelse, at de rejser, sagde Weiner.

Ikke kun Israels skyld

I en kommentar fra det amerikanske nyhedsbrueau Assist News mener man dog, at han bevidst undertoner virkningen af de kraftige sikkerhedsforanstaltninger, Betlehem er underlagt. Byen har siden opstanden i 2000 været indespærret bag det kendte sikkerhedshegn. Det har gjort indtægtsmulighederne meget vanskelige for den kristne befolkning i byen, som hovedsageligt har været beskæftiget inden for turisme. Ifølge nyhedsbureauet har flere kristne ledere påpeget dette som den væsentligste årsag til udvandringen.
Lederen for Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem, Malcom Hedding mener dog, at de kristne lederes udtalelser skyldes det storpolitiske spil, som gør, at de ikke tør udtale sig.
– Der er en ensidig debat, hvor Israel får skylden for det hele. De kristne er nødt til at gøre resten af verden opmærksom på dette problem, siger Malcom Hedding til Assist News.
Michael Bobjerg