Ta’ imod de nye

”Du skulle prøve at komme med i vores ungdomsgruppe. De har bare sådan et godt fællesskab.”Lyder det bekendt?
Mange unge får en lignende besked, når de begynder at komme i en ny kirke, måske endda i en fremmed by. Det lyder som et rigtig godt tilbud. En mulighed for at få nye venner og skabe et netværk.
Når de så møder op til et møde, opdager de, at – ja, ungdomsgruppen har et godt fællesskab – med hinanden! Så godt endda, at der ikke rigtig er plads til at lukke nye ind. Efter en aften fuld af intern snak, høj latter over noget, der ikke umiddelbart er særlig morsomt og en gennemgang af aftaler med personer, de ikke kender, på steder, de ikke ved hvor er, vender de unge hjem. Så sidder de der med en følelse af at have været tilskuer en hel aften – og måske uden en synderlig lyst til at gøre det igen.
Det er selvfølgelig sat på spidsen, og langt de fleste ungdomsgrupper gør meget for at få nye til at føle sig velkomne. Alligevel er der mange, der vil kunne genkende det scenario, jeg har beskrevet. Hvorfor? Fordi mange ungdomsgrupper har det rigtig godt sammen og kender hinanden godt, og så er det svært at lukke op for andre. Ikke fordi lysten og viljen ikke er der, men fordi det simpelthen er lettere at gøre, som man plejer, og lade den nye prøve selv at arbejde sig ind i fællesskabet.
Det er fuldt forståeligt, men stadigvæk ikke særlig heldigt, når de fleste af os ønsker vækst. Derfor præsenterer jeg nu de 3 ”I”’er, et værktøj, du kan bruge, når der kommer nye med i din ungdomsgruppe.
Invitér: Når du ser nye unge i din kirke, så invitér dem med i ungdomsgruppen. Tilbyd at følges med dem til mødet, eller giv dem dit telefonnummer. Hvis du synes, de bør tale med lederen af gruppen, så bed om deres telefonnummer, og få lederen til at ringe til dem. Det er meget rarere at blive inviteret til et møde end at invitere sig selv.
Involvér: Forklar hvem og hvad, I taler om. Skru ned for den interne snak og indforståede humor. Det er aldrig rart, når man ikke forstår, hvad folk taler om
Interessér: Vis interesse for den nye i gruppen. Spørg ind til personens liv, ikke kun første gang, han er til et møde. Gør det tydeligt, at du oprigtigt gerne vil lære ham at kende.
Det er så vigtigt at få nye med i vores grupper, og det kan ofte styrke fællesskabet at få nyt blod.
I øvrigt er der vist også noget med, at vi som kristne skal række ud til vores medmennesker, ikke?