Præst gir sin ferie til udsatte børn

Pinsepræst Jan Due-Christensen har taget initiativ til en børnelejr for udsatte børn. Gi’r en uge af sin ferie på lejren.I Odense kommune lever ca. 6000 mennesker under EU’s fattigdomsgrænse. Mange af dem er børn.

Her er den glade Red Barnet-gruppe, som under Jan Due-Christensens ledelse har taget initiativ til landets første lokale Red Barnet-børnelejr.

Det kan byens pinsepræst ikke stiltiende acceptere. Som mangeårigt medlem af den lokale Red Barnet-afdeling har han derfor taget initiativ til en uges børnelejr for udsatte børn.
Det er første gang, Red Barnet giver en lokalafdeling lov til at arrangere en lejr på egen hånd.
Og børnene har brug for at komme ud og få frisk luft. Undersøgelser viser, at disse familiers hverdag er temmelig triviel:
– Børnene får sjældent ferieoplevelser, de dyrker ikke en hobby, har ingen fritidsinteresser og kommer ikke på udflugt. De føler sig fremmedgjorte, anderledes, ekskluderet, siger Jan Due-Christensen.

Ingen børnefødselsdag

– I mange fattige familier bliver der ikke engang holdt børnefødselsdag. Det vil følge dem senere i livet, og de vil have en større risiko for en ”social deroute”.
Jan Due-Christensen har netop opsagt sin stilling i Bykirken i Odense for at ”tage værdierne med ud i andre arenaer og gøre en forskel i samfundet til glæde og gavn for mennesker, som ikke lige befinder sig i en kirkelig verden”.
Siden han tiltrådte i 1996, har han startet flere sociale projekter. I 2001 blev det til ”Baltic Aid”- humanitær hjælp til Estland, i 2002 startede han Julehjælp til trængte familier i Odense og fik i 2005 støtte af SATS-midlerne til at starte ungdomsklubben ”Azusa” i byen.
Han har lige taget en toårig Diplomuddannelse i ledelse på Syddansk Universitet og er lige nu i fuld gang med at studere gestaltterapi og uddanne sig til familieterapeut på Kempler Instituttet.

Social ’rød tråd’

Det sociale ansvar ser ud til at være en rød tråd i Jan Due-Christensens liv. Allerede som teologistuderende i 1983 finansierede han humanitær hjælp ved at starte et rengøringsfirma. Og året efter var han med til at starte det kristne værested Klippen på Vesterbro.
Han har tidligere været præst for pinsekirkerne i Horsens og Næstved. I Næstved var han med til at starte foreningen NOVA – et frivilligt arbejde blandt misbrugere og hjemløse.

Vild med børn

– Det har altid optaget mig, at vi som troende omsætter vores kristne værdier i praksis, siger han. – Det er vigtigt, at vi som kirke ikke bare lever for os selv. Jeg beundrer mennesker, som omsætter deres værdier til det faktisk levede liv.
Og det er især børnene, der ligger ham på hjerte:
– Jeg har altid glædet mig over at have med børn at gøre. Vi er plejefamilie, og jeg har arbejdet meget med børneklubber og bl.a. været med til at starte GUF på SommerCamp i Mariager.
GUF er en børnelejr med op til 600 børn under Pinsekirkernes Sommerstævne.
Nu vil han hjælpe børnene til at få et afbræk i hverdagen og til at få en sund livsstil:
– Fattigdom medfører også en række ernæringsproblemer efter devisen fattig – fastfood – fedme, fortæller Jan Due-Christensen. – Forskere mener, at fattige i de kommende år vil leve 10 år kortere end resten af befolkningen.
Og derfor giver han fem dage af sin sommerferie som en del af det lejrteam, der skal give fattige børn en alle tiders børnelejr fra d. 5.-10. juli.