Troen under pres i Europa

Kristendommen er under pres i Europa, mener flere iagttagere.Er religion vigtig for dig? Det spørgsmål er stillet til folk over hele verden, og svarene er samlet af det amerikanske Paw Research Center.
Undersøgelsen viser, at Europa er den del af verden, hvor religion generelt betyder mindst. Og at kristendommen mister terræn som den stærkeste religion på det traditionelt kristne kontinent, skriver Kristeligt Dagblad.
I lande som Italien, Tyskland, Ukraine og Canada svarer omkring en fjerdel ja til, at religion er vigtig for dem. Men der er store udsving. I Frankrig er tallet kun 12 procent.
I USA er tallet 56 procent. I Afrika ligger landene generelt over 80 procent – nogle er oppe på 98 eller 99 procent. I Japan er det nede på 6 procent, og i Pakistan er det 94 procent.

Fortolkes forskelligt

Mange står parat til at fortolke tallene og gætte på fremtiden. En tidligere indenrigsminister i Slovakiet, Vladimir Palko, gør opmærksom på, at kristendommen er meget presset i Europa.
”Det er blevet en normal ting at håne Jesus Kristus,” siger han. Han mener, at de kristnes manglende reaktion på hånen betyder, at kristne nu rangerer lavere på den europæiske status-hitliste.
Dr. Roman Joch, direktør for en konservativ tjekkisk tænketank, gør opmærksom på, at det gennemsnitlige fødselstal i Europa er nede på 1,2 børn per indbygger, og det er ikke nok til at opretholde en tilstrækkelig stor arbejdsstyrke. Det betyder, at stort set alle lande må hente udenlandsk arbejdskraft. Den tendens er et stort problem for kristendommen, mener han.
KP