Christian synger om håb – trods muskel-svind

Christian Finne Rasmussen kan ikke trække vejret uden respirator. Alligevel har han selv indspillet en cd med egne lovsange hjemme i handicapboligen i Vejle.Han har ikke kunnet gå siden han var 13 år. Han kunne ikke løfte armene da han var 18. Og han kan næsten ikke trække vejret uden respirator.Alligevel har 31-årige Christian Finne Rasmussen netop indspillet sin første cd, hvor han både synger og spiller på keyboard. Sangene har han selv skrevet og komponeret – og indspilningen er foregået hjemme i hans egen stue i handicapboligen i Vejles udkant.
Han har selv brændt cd’erne på computeren og printet coveret – og der er allerede solgt 60 albums fra ”Livingroom Recordings”, som han kalder det.
Og sangene bliver ved med at komme:
– I går aftes skrev jeg to sange. De vælter bare ud, siger han smilende, da jeg sætter mig til rette ved køkkenbordet.
Christian sidder allerede. Han har været lænket til kørestolen i 18 år, og en hvæsende lyd afslører at han også har en respirator til at trække vejret for sig.
Men heldigvis er smilemusklerne intakte:
– Det er min tro på Gud og Bibelen, der inspirer mig, smiler han.

Spiller med håndstøtter

Christian Finne fik konstateret muskelsvind da han var seks år gammel. Da han som 18årig ikke kunne løfte armene opgav han at spille keyboard – en ellers yndet beskæftigelse, da musik altid har været en integreret del af hans familie.
– Det er lige meget – jeg gider ikke det bøvl, sagde han.
Han er ellers opvokset med musik. Hans farmor spillede guitar, hans far saxofon, hans onkel – Niels Peter Finne – harmonika. Hans mor yndede at lave rim og ordspil.
Men nu kunne det være lige meget…
Fem år efter han havde givet sit keyboard væk, kom han på Bønnekursus på Mariager Højskole. Her ”fik” han pludselig en sang, så både ord og melodi pludselig dukkede op i hans tanker.
– Jeg hørte en prædiken om, at Gud ikke vil bede os om noget, vi ikke kan gøre. Så nu måtte jeg have sangen ned på noder. Derfor måtte jeg have fat i et keyboard igen.
Men han kunne jo ikke løfte armene…
Så kom han i tanker om, at han kunne prøve håndstøtten til computermusen og vupti: nu kunne han spille melodien med en hånd. Kort efter fik han en håndstøtte til den anden hånd fra kommunen, og nu har han skrevet 46 sange i alt – hvoraf 12 er på den nye ”hjemmebrændte” cd.

Synger med respirator

Christian Finne begyndte at gå på musikskole, og i dag spiller han med i et band på Center for Specialundervisning i Vejle.
– Der fandt jeg ud af, at jeg også kunne synge, fortæller han.
Respiratoren giver ham luft og overskud – før var det meget anstrengende at trække vejret. Muskelsvind påvirker nemlig alle kroppens muskler, også lungerne.
Sidste år fik han så to musikalske handicaphjælpere, som kunne spille på hhv. guitar og keyboard. Den ene havde desuden en digital optager. Familien spurgte: Hvorfor indspiller du ikke dine sange?
Som sagt så gjort. Christian ringede rundt til alle sine venner i bl.a. Indre Mission og Pinsekirken:
– Der er 21 sangere og musikere med på cd’en, og de spiller på 13 forskellige instrumenter, fortæller han stolt.
En af sangene hedder ”Jeg venter” og handler om ventetiden, indtil Gud svarer på bøn.
– Jeg bad til Gud og spurgte: Hvad skal jeg med mit liv? Hvad er din plan? Og jeg har fået svar. Jeg skal bl.a. skrive sange.

Skriver sange om Guds nåde

– Jeg har ofte lavet sange til fødselsdage og fester, men jeg kan bedre li’ at skrive sange om Gud. Han er jo en del af min hverdag, siger han og uddyber:
– Mine sange handler om Gud og om mine nederlag og sejre. De handler om glæden ved at være kristen. At Gud virkelig vil guide mig, også selv om jeg ind imellem gør dumme ting.
Christian er ukuelig og hudløst ærlig på samme tid:
– Jeg synger for mig selv, når jeg er ked af det. Det hjælper, og jeg bliver glad. For selv om jeg er syg, ved jeg at Gud har en plan, og at den er det bedste for mig.
– Gud er hos mig hele tiden. Selv om jeg ikke altid lever op til hans vilje, er han stadig min ven. Han er der for mig, siger han og indrømmer:
– Når jeg har syndet og haft et nederlag, tænker jeg: Kan Gud virkelig elske mig? Men så læser jeg i Salmernes bog i Bibelen, og her siger kong David bl.a.: Jeg vil stole på din nåde og synge om din barmhjertighed.
Og den sætning indgår i en af Christians sangtekster – fordi:
– Guds nåde er til stede, og selv om jeg føler mig deprimeret og forkastet, vil jeg stadig synge om hans nåde. Mine sange er inspireret af Bibelen og min egen erfaring i en skøn blanding, slutter han.
En af hans seneste erfaringer er, at der er begyndt at komme liv i det ene ben.
Og hvad gør man så?
Køber en stortromme, naturligvis. For musik skal der til. Og Christian glæder sig over, at han nu kan betjene stortrommen med foden.