Klimaminister roser kristen frivillighed

FDF er et af de stærkeste fællesskaber, jeg har oplevet, siger Connie H.- Verden er ved at vågne op, og det kan komme jer til gode, sagde klima- og miljøminister Connie Hedegaard ved den kristne spejderbevægelse FDF’s landsmøde på Nyborg Strand den 14.-16. november.– De idébetonede fællesskaber har noget at byde på i en mere miljøbevidst verden, og den danske folkekirke har et sprog, der kan rumme de lidt mere vanskelige samtaler og emner, sagde Connie Hedegaard.
– Samtidig synes forældrene, at børnene skal have et stærkere værdifundament. Alt i alt bør FDF altså gå en lys fremtid i møde, mener ministeren.
FDFs formål er ”at møde børn og unge med evangeliet om Jesus Kristus”.
– I FDF møder vi børn og unge med et kristent livs- og menneskesyn, der viser, at vi som mennesker er skabt til fællesskab og er ligeværdige uanset race og social status, lyder spejderbevægelsens formålsparagraf.
Grundloven sikrede foreningsfrihed i 1849. Siden har foreningslivet spillet en væsentlig rolle for samfundsudviklingen.
– 1,5 mio. mennesker deltager i frivilligt arbejde. Helt uden for al offentlig kontrol. Det er en stor styrke. Her forankrer vi de grundlæggende værdier, og det er en opgave, der hverken kan eller skal varetages af staten, mener klimaministeren.

Kristent fællesskab er stærkt

Hun roste den kristne spejderbevægelse:
– FDF er et af de stærkeste fællesskaber, jeg har oplevet. Jeg har set det hos FDF i generationer. Mine drenge er med nu, og jeg kan se, at den fælles referenceramme er stærk, siger hun.
Men hvorfor kan FDF så ikke tiltrække og fastholde flere frivillige?
– I FDF handler det om mere end at vinde en fodboldkamp. Det kan være udfordrende at kommunikere, foreslog Connie Hedegaard.
Men der er et paradigmeskifte på vej, mener hun:
– Jeg tror, at vi er på vej væk fra ”mig, mig, mig” og ”hvad får JEG ud af det?”. Det er klimadiskussionen måske med til at understrege. Vi begynder at indse, at ressourcerne ikke er ubegrænsede. Det smitter af på vores tilgang til arbejde og fritid. Værdierne er i centrum. Tiden råber på ansvar og sammenhæng, og der skal være mening i tingene. Man vil gerne give noget tilbage til samfundet i form af engagement.
– Verden er ved at vågne op, og det kan komme jer til gode. Det er trendy med omtanke, sluttede hun.