Hjemløse sælger kaffe for fattige afrikanere

Hjemløse i Århus sælger kaffe for nystartet Fairtrade butik. Overskud går bl.a. til Uganda.En anderledes Fairtrade-butik har netop set dagens lys i hjertet af Århus. Ekspedienterne er hjemløse. Og salget foregår både fra butikken i Norsgade og fra budcykler på gaden.

Britta Carlsen er leder for det utraditionelle projekt.

– Butikken skal bæres af frivillige og hjemløse, som vil hjælpe både lokalt og globalt. Overskuddet fra salget går til de hjemløse i Danmark og et projekt for arbejdsløse unge i Uganda, fortæller projektleder Britta Greve Carlsen.

Kristen iværksætter

Initiativtager til projektet er den kristne iværksætter Poul David Videbæk:
– Det hele startede med, at jeg en dag stod og havde konkret brug for hjælp. 700 kg kaffe skulle flyttes fra fortovet op på 3. sal. To hjemløse kom forbi, og jeg spurgte, om de ville hjælpe mig. Det ville de gerne. Vi faldt i snak om Fairtrade, kaffebønder og arbejdsløse fattige i Afrika. Og så opstod ideen til projektet sammen med de hjemløse.

En værdig tilværelse

De hjemløse vil også selv få noget ud af det.
– De hjemløse tjener 5 kr. til foreningen Inside Out og tjener selv 5 kroner for hver solgt pose kaffe – i stil med salget af bladet ”Hus forbi”, fortæller Britta Carlsen. Hun arbejder på højtryk for at få salgslicens til de hjemløse.
– Gennem ligeværd, tillid, respekt og fællesskab håber vi at de hjemløse får styrke til at få skabt en mere værdig tilværelse og genoptage kontakten til evt. familie, siger hun.
Projekt Inside Out blev indviet i butikken i Norsgade af Århus’ borgmester Nicolai Wammen torsdag den 11. december.