Julens musik

Godt nyt til cd-afspilleren lige nu.De nye cd’er med musik til advent og jul er særdeles forskellige, så der burde være noget for næsten enhver smag.Den første, der skal omtales her, er med cisterciensermunkene fra Stift Heiligen-kreuz-klosteret. Tildigere på året udsendte de cd’en Chant (anmeldt her i uge 34). Nu følger en dobbelt-cd med samme titel, hvoraf den ene er identisk med den tidligere udgivne, og den anden først og fremmest indeholder en advents- og en julemesse. Det er sang, der er omkring 1000 år gammel, og man bliver under lytningen virkelig hensat til en anden, en mere rolig og fredfyldt verden. Det er vederkvægende, men ikke sang, man i dag specielt vil forbinde noget særlig juleagtigt med.
Det gør man strengt taget heller ikke med den næste cd, Ex Maria Virgine, som bl.a. byder på musik, der er komponeret for et par år siden. Musikken på cd’en er en hyldest til Jomfru Maria og er skrevet af den engelske komponist, John Tavener, som er „konverteret“ til den ortodokse kirke. Det er musik af en anden karakter – „moderne“ og alligevel med tydelige rødder i den tidlige kirkemusik.
Engelsk musik er der også i en boks med fire cd’er, men det er musik, der går rent ind: Carols & Hymns -christmas carols, når de er bedst! Hele 75 numre er der i alt på cd’erne, og det er pragtfuld engelsk julemusik hele vejen igennem. Cd 1 og 3 er med et forholdsvist ungt kor, Guilford Cathedral Choir, som allerede har opnået ry som et af Englands bedste. På den fjerde cd synger og spiller kor og blæsere fra Frelsens Hær i England.
Det er også Frelsens Hær, der står for den sidste jule-cd. Glade Jul – en dansk jule-cd. Og også den er ligesom cd 4 i ovennævnte boks ganske afvekslende og dejlig at lytte til. Faktisk er den danske Frelsens Hær-cd så god, at den overgår den ovf. omtalte engelske Salvation Army-cd. På cd’en er både kendte julesalmer som ”Dejlig er jorden”, ”Julen har bragt velsignet bud”, ”Et barn er født i Betlehem” og selvfølgelig ”Glade jul” – og mindre kendte julesange, fx ”Ring med fryd, du juleklokke” og ”Det var kun hyrderne”. Nævnes skal også to julesange, der er blevet populære inden for de senere år: ”Nu tændes tusind julelys” og ”En stjerne skinner i nat”.
Niels Jørgen Vase

• Chant (2 cd’er)
114 min. (1)
• Tavener: Ex Maria Virgine
64 min. (2)
• Carols & Hymns (4 cd’er) 212 min. (3)
• Glade Jul • 62 min. (4)
Kirkebutik.dk-pris:
(1) 155 kr. • (2) 55 kr.
(3) 135 kr. • (4) 95 kr.