Fortryd-knappen

Jeg har to taster på mit tastatur, der bliver brugt mere end alle de andre. Det er den ubetinget bedste tastaturgenvej i verden: Ctrl+Z.Hvis man trykker på disse to taster samtidig, bliver det nemlig til kommandoen ”fortryd.”
Når jeg sidder og roder med noget layout og laver en fejl, og det gør jeg vist ret tit, så behøver jeg ikke sidde og bøvle med at få alting tilbage på plads igen.. Jeg kan bare trykke Ctrl+Z – og hokus pokus, så er det som om, jeg aldrig lavede fejlen.
Prøv og tænk hvor fedt det ville være at have sådan en kommando i det virkelige liv. Hvis man så fik sagt eller gjort noget dumt, kunne man bare stoppe op og sige Ctrl+Z, og så fik man en ny chance.
Sådan fungerer verden desværre ikke, og det er vel heldigt nok. Selv om det ville være skønt bare at kunne fortryde sine handlinger, ville vi nok blive dårligere mennesker af det.
Faktisk er det jo de situationer, vi helst vil undgå, som vi lærer mest af. Hvis jeg fx ikke havde såret min veninde, ville jeg aldrig have lært at sige undskyld. Hvis jeg ikke havde begået fejl igen og igen og oplevet konsekvenserne, ville jeg ikke have lært at undgå fejlene, og måske slet ikke have kunnet forstå, hvorfor det var forkert.
Fejl, dumheder og hvad vi ellers går og laver, er med til at definere os som mennesker. Det er kun ved at prøve, fejle og prøve igen, at vi lærer at gøre det rigtige næste gang, vi står i en lignende situation.
Og så til det positive: Godt nok har vi ikke en magisk kommando, der kan skrue tiden tilbage og rette alle fejl, men vi har som kristne noget, der er endnu bedre. Her taler jeg selvfølgelig om kommandoen /Tilgiv-mig-Jesus. Denne kommando har ikke helt samme effekt som Ctrl+Z, i hvert fald ikke her og nu. Men når vores livshistorie engang er færdig, og Gud læser korrektur på den, ja så er alle de fejl, vi har brugt /Tilgiv-mig-Jesus på, forsvundet.
Det er da fantastisk, og det bedste af det hele er, at Gud aldrig bruger Ctrl+Y – gentag indtastning eller annuller fortryd. Når en synd er blevet tilgivet og slettet, så kan den aldrig hentes tilbage.